Syyhyn aiheuttaa syyhypunkki (Sarcoptes scabiei). Punkki on noin 0,3–0,5 mm:n pituinen ja se kuuluu hämähäkkieläinten sukuun.
Syyhyn oireet
Syyhyn keskeisin oire on iltaisin ilmenevä kutina. Ihossa ei kuitenkaan näy välttämättä mitään.
Kun syyhy kutittaa aikansa ja sitä raavitaan, sormiväleihin, kämmeniin ja ranteisiin ja lapsilla jalkapohjiin ilmestyy 0,5-1 cm:n pituisia käytäviä, jonka päässä punkin voi erottaa juuri ja juuri paljaalla silmällä tummana pisteenä.
Vartaloon ja raajoihin ilmestyy voimakkaasti kutisevia näppylöitä ja vesirakkuloita.
Kun näppylöitä raapii ne tulehtuvat helposti.
Joskus vanhuksilla (tai henkilöillä, joiden vastustuskyky on heikentynyt) voi ilmetä karstasyyhyä, jota on vaikea aluksi tunnistaa.
Siinä raajoihin ja vartaloon ilmaantuu pieniä ja märkiviä läiskiä, jotka voivat muistuttaa läiskäekseemaa tai tulehtunutta ihottumaa.
Miten syyhy tarttuu?
Syyhy leviää yleensä ihmisestä toiseen kosketuksen kautta, mutta se harvoin tarttuu kättelyn tai lyhyen kosketuksen kautta.
Syyhy voi tarttua myös sitä sairastavan vaatteista tai lakanoista.
Miten syyhy todetaan?
Syyhytartunta voidaan varmistaa lääkärin vastaanotolla.
Lääkäri voi poimia punkkinaaraan nuppineulalla sen kaivaman käytävän päästä. Punkki voidaan tunnistaa myös mikroskoopilla tai suoraan ihosta suurennuslasilla tai dermatoskoopilla.
Miten syyhyä hoidetaan?
Syyhyä voi hoitaa itse apteekista reseptittä saatavalla, permetriiniä sisältävällä voiteella.
Voide levitetään illalla pesun jälkeen joka paikkaan leuasta alaspäin unohtamatta sukuelimiä tai sormi- ja varvasvälejä. Myös hiuspohja ja kasvot tulee hoitaa, jos niissä on oireita.
Iho pestään aamulla ja vaihdetaan lakanat ja vaatteet. Hoito toistetaan 7-10 päivän kuluttua.
Myös saman perheen jäsenet tulee hoitaa kahdesta 7-10 päivän välein, huolimatta siitä kutiavatko he.
Käytössä olleet vaatteet ja muut tekstiilit pestään vähintään 50 asteessa tai säilötään muovipussiin viikoksi, ja sisätilat ja huonekalut imuroidaan.
Kutina voi jatkua 2–4 viikkoa, ja tarvittaessa siihen voi käyttää kortisonivoidetta. Jos kutina pitkittyy, on syytä epäillä hoidon epäonnistumista.
Jos syyhyhoito ei auta kutinaan tai jo rauhoittunut kutina alkaa uudelleen, kannattaa käydä lääkärissä. Lääkäri voi määrätä voiteen ja tabletin yhdistelmähoidon syyhyyn.
Myös saman perheen jäsenet tulee hoitaa kahdesta 7-10 päivän välein, huolimatta siitä kutiavatko he.