Mistä iskiaksessa on oikein kyse?
Iskiaskipu johtuu alaselän ja pakaran tienoilla kulkevan iskiashermon ärsytyksestä. Hermo jää joko mekaanisesti puristuksiin tai lannerangan rakennemuutokset aiheuttavat hermojuuren tulehduksen. Silloin alaselkä kipeytyy usein pahasti ja kipu tuntuu alaraajassa viiltävinä tai tuikkivina tuntemuksina. Kipu säteilee sääreen ja jopa jalkaterään asti. Raajaan saattaa ilmaantua myös pistelyä, puutuneisuutta tai lihasheikkoutta.
Onko iskias yhtä kuin välilevyn pullistuma eli tyrä?
Ei aina, mutta kivun syntysyyt liittyvät useimmin juuri välilevytyrään eli pullistumaan. Välilevyn uloimman säieosan rappeutuessa välilevyn sisempi hyytelömäinen massa työntyy ulos ja painaa iskiashermoa kivuliain seurauksin.
Iskiaskivun erottaa muista alaselän kiputiloista kivun luonne: ärsyyntynyt hermo välittää kiputuntemukset muuallekin kehoon kuin alaselän alueelle, useimmiten polven alapuolelle.
Miten hoidan iskiaskipua?
Ole ennen muuta kärsivällinen: iskiaskipu paranee kyllä itsestään. Valtaosa iskiaskipupotilaista huomaa vointinsa kohenevan kuudessa viikossa tai viimeistään kolmessa kuukaudessa – aika siis tekee tehtävänsä.
Alaselkäkipuun kannattaa ottaa tavallista särkylääkettä eli parasetamolia tai reseptittömiä tulehduskipulääkkeitä, kuten ibuprofeenia; sen sijaan kipugeeleistä ei iskiaskipuun ole apua. Liikkumista ei pidä unohtaa kivuliaanakaan. Liiku kipusi ehdoilla, mutta päivittäin. Ja muista: istuminen on iskiakselle hallaa. Jos olet istuma- tai tietokonetyöläinen, nouse säännöllisesti jaloittelemaan.
Auttaako kylmä iskiaskipuun?
Kannattaa toki kokeilla. Kylmägeelipussilla on hyvä hautoa kipukohtaa 10–20 minuuttia kerrallaan. Laita ohut liina tai harso kylmäpussin ja ihon väliin, jotta iho ei palellu.
Tutkittua apua myös iskiaskipuun saat fysioterapiasta. Fysioterapeutin ohjein löydät liikesuunnat, joita kannattaa kipuoireisena välttää ja toisaalta suosia.
Milloin iskiaksessa on syytä lähteä lääkäriin? Entä milloin iskias leikataan?
Silloin, jos raajasta lähtevät voimat tai jalka alkaa ”läpsyä”. Lähde lääkäriin myös silloin, jos virtsantulo estyy tai ulosteen pidätyskyky menee. Sietämätön ja kotikonstein talttumaton iskiaskipu on sekin hyvä syy marssia lääkäriin.
Joskus tällaiset oireet ovat merkkejä vaikeasta hermojuurivauriosta tai siitä, että iskiashermo on niin pahasti jumissa, että se täytyy leikata. Ennen lopullista leikkauspäätöstä tehdään röntgentutkimus. Vähemmän kuin yksi kymmenestä iskiaspotilaasta joudutaan leikkaamaan.
Asiantuntijana fysiatrian dosentti Jari Arokoski KYS:sta.
Lue myös:
12 faktaa: Välilevyn pullistuma ja välilevytyrä
Selkäkipu: Milloin pitää mennä lääkäriin
Kirjoittanut:
Essi Kähkönen
toimittaja
Kuva:
Panthermedia