Eri tulotasojen maissa on saman verran syöpäkirurgian jälkeisiä komplikaatioita, mutta riski kuolla niihin on kehittyvissä maissa kuusinkertainen vauraimpiin maihin verrattuna.
Tämä selviää Lancetissa julkaistusta tutkimuksesta (Knight S R ym. Lancet 21.1.2021). Asiaa selvittäneessä maailmanlaajuisessa tutkijaverkostossa olivat Suomesta mukana HUS Helsingin yliopistollinen sairaala ja Kanta-Hämeen keskussairaala.
– Kun komplikaatiot ovat vakavia, niihin kuollaan kuusinkertaisella todennäköisyydellä matalan tulotason maissa, joissa sadasta vakavasta komplikaatiosta seurasi peräti 7–10 ylimääräistä kuolemaa, kertoo vatsaelinkirurgian erikoislääkäri, dosentti Ville Sallinen HUSin Vatsakeskuksesta tiedotteessa.
Seurantaa olisi vahvistettava
Mahasyöpäpotilaiden leikkauksenjälkeisiä kuolemia oli eniten kahden matalimman tulotason maissa, joissa peräti puolet vakavan komplikaation saaneista menehtyi. Korkeimman tulotason maissa, kuten Suomessa, vastaavan vakavan komplikaation jälkeen kuolee noin joka neljäs.
Paksusuolisyöpäpotilaiden vastaavia kuolemia oli eniten kahden matalimman ja ylemmän keskitulotason maissa. Vähemmän riskialttiin rintasyöpäleikkauksen jälkeisissä kuolemissa ei havaittu eroja eri maiden välillä.
Eniten matalan ja ylemmän keskitulotason maiden kuolemia selittivät leikkauksen jälkeisen hoidon taso tai tukihoidot. Niissä heräämövalvonta, tehohoito-osasto tai leikkauksen jälkeen mahdollisuus tietokonetomografia-kuvaukseen usein puuttuvat.
– Olennaista matalan tulotason maissa on havaita ja hoitaa kirurgisia komplikaatioita erilaisin interventioin, kuten vahvistamalla leikkauksen aikaista ja sen jälkeistä seurantaa havaitsemaan ja puuttumaan hälyttäviin merkkeihin. Myös vauraissa maissa on kehittämistä, mutta eri keinoin, Sallinen sanoo.
Anne Seppänen
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.