Suomalaisten kolesterolitason nousu johtuu ruokavalion muutoksesta: tyydyttyneen rasvan ja ruoan mukana syödyn kolesterolin lisäyksestä ruokavaliossa, sanoo ylijohtaja, professori Erkki Vartiainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksesta.
Finravinto-tutkimuksen mukaan suomalaisista käyttää nyt voita leivän päällä 6 %, vielä viisi vuotta sitten vain 3 %. Samaan aikaan voi–kasviöljyseosten käyttö on lähes kaksinkertaistunut 20 %:sta 37 %:iin.
Vähemmän rasvaa sisältävien rasvalevitteiden käyttö taas väheni 39 %:sta 24 %:iin.
Voin käyttö ruoanvalmistuksessa kotona lisääntyi 11 %:sta 15 %:iin ja voi–kasviöljyseosten 12 %:sta 15 %:iin.
Vartiaisen mukaan merkittävää on muutos valtaosin voirasvaa sisältävien voi–kasviöljyseosten suosiossa.
– Pehmeistä margariineista on siirrytty koviin, pääsääntöisesti voipohjaisiin tuotteisiin.
Tyydyttyneiden rasvahappojen osuus energiansaannista väheni selvästi vuosina 1982–2007, mutta on sen jälkeen taas kääntynyt hienoiseen nousuun. Myös tyydyttymättömien rasvojen saanti on lisääntynyt.
Ruoan mukana saadun kolesterolin määrä on lisääntynyt miehillä 16 % ja naisilla 20 % viiden viime vuoden aikana.
Vartiaisen mukaan kyseessä on ehkä hiukan nostalginen paluu maitorasvakulttuuriin ja viesti, jonka mukaan voi ja rasvaiset maitotuotteet eivät olisikaan niin vaarallisia.
– Osa väestöä on uskonut sen ja muuttanut käyttäytymistään. Terveysasiat eivät kovin paljon korostu myöskään television kokkiohjelmissa, vaan siellä käytetään erittäin paljon eläinrasvatuotteita.
– Tämä on käyttäytymistason muutos, joka tiedetään lomakekyselyistä. Seuraavassa vaiheessa analysoimme, mistä tyydyttynyt rasva tulee. Ravintoainetasolla sitä tietoa ei vielä ole käytettävissä.
Myös suomalaisten suolansaannin väheneminen näyttää pysähtyneen ja kääntyneen hienoiseen nousuun.
– Myönteistä sen sijaan on se, että ylipainon lisääntyminen näyttää pysähtyneen ja tupakointi vähenee edelleen.
Suvi Sariola
toimittaja
Kuva: Pixmac
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.