Kovan brexitin terveysvaikutuksiin ei ole varauduttu riittävästi

Yhä useampi Britanniassa kuolisi esimerkiksi tuberkuloosin ja HIV:n kaltaisiin tartuntatauteihin, summaavat kirjoittajat British Medical Journalissa julkaistussa analyysissaan.

Britannian sopimukseton ero EU:sta vaikuttaisi monella tavoin terveyteen, arvioivat aihetta analysoineet tutkijat British Medical Journalissa.

Monien ennusteiden mukaan sopimuksettomasta erosta seuraa taloudellinen taantuma. Taantuma lisäisi työttömyyttä ja nostaisi tuontitavaroiden hintaa. Mitä seurauksia siitä olisi terveydelle?

Kirjoittajat arvioivat, että liikennekuolemat vähenisivät, sillä kansainvälinen rekkaliikenne saattaisi vähentyä yli 80 prosenttia.

Toisaalta muut kuolinsyyt yleistyisivät. Kirjoittajien mukaan itsemurhat ja alkoholinkäyttöön liittyvät kuolemat lisääntyisivät. Yhä useampi kuolisi tuberkuloosin ja HIV:n kaltaisiin tartuntatauteihin. Nämä vaikutukset riippuisivat kuitenkin siitä, millaisin keinoin taantumaan yritettäisiin vaikuttaa.

Kirjoittajat ovat huolissaan myös elintarviketilanteesta. Tällä hetkellä erilaiset vapaakauppasopimukset ovat EU:n solmimia. Myös elintarviketurvallisuus on EU:n käsissä.

Kirjoittajat pelkäävät, että elintarvikkeiden laatu ja turvallisuus kärsivät. Kallistuvat kuljetuskustannukset ja pula siirtotyöläisistä, joiden työpanos on keskeinen monissa elintarvikejärjestelmän osissa, voivat aiheuttaa katkoksia esimerkiksi hedelmien ja vihannesten saatavuudessa. Erityisesti pienituloisille tilanteesta voi seurata terveysongelmia. Elintarvikepula voi johtaa levottomuuksiin ja elintarvikkeiden hamstraamiseen.

Myös elintarvikeviennin vaikeuksia on odotettavissa sopimuksettoman eron myötä. Kirjoittajat ennustavat ongelmia erityisesti maaseudun taloudelle ja monille pienille perheyrityksille. Seurauksena olisi mielenterveysongelmia ja itsemurhia.

Väkivallan uhka kasvaa?

Mahdolliset levottomuudet aiheuttaisivat väkivallan ja sen aiheuttamien vammojen määrän kasvua. Kirjoittajat muistuttavat myös, että EU-eron myötä Britannia menettää Schengen-tietojärjestelmän, joka sisältää tietoja muun muassa etsintäkuulutetuista henkilöistä. EU:n laajuinen yhteistyö on tärkeää huumekaupan ja järjestäytyneen rikollisuuden suitsimisessa. Vielä ei tiedetä, mikä on Britannian asema tällaisissa verkostoissa EU-eron jälkeen.

Kirjoittajien mukaan myös äärioikeistolaisen terrorismin uhka kasvaa. Sitä on osaltaan ruokkimassa poliitikkojen muukalaisvihamielinen retoriikka.

Terveydenhuollossa uhkana ovat esimerkiksi lääkkeiden ja terveydenhuollon laitteiden saatavuusongelmat. On epäselvää, miten Britannia saa jatkossa riittävästi veriplasmaa ja siitä tehtyjä valmisteita. Kirjoittajat huomauttavat myös, että terveydenhuollon ammattilaisista voi EU-eron myötä tulla pulaa.

Kirjoittajat summaavat, että sopimuksettoman EU-eron terveysvaikutuksia on vaikea luotettavasti arvioida. Britannia on ollut 46 vuoden ajan osa EU:ta, ja EU:n lainsäädäntö ja käytännöt ohjaavat lähes kaikkia elämänalueita.

Britannian hallitus on kuitenkin vakuuttanut, että brexitistä ei seuraa ongelmia brittien terveydelle. Kirjoittajat eivät tähän usko.

Heidän mielestään varautuminen sopimuksettoman brexitin terveysvaikutuksiin on riittämätöntä.

Kirjoittaja
Hertta Vierula
toimittaja

Artikkeli on julkaistu alun perin Lääkärilehdessä 9.9.2019.