Päivystysaikana pika-EEG:n avulla voidaan erottaa aivojen jatkuva sähköinen purkaus tilanteesta, jossa kohtaus on jo lauennut, mutta potilaan tajunnantaso on vielä alentunut. Tällöin tehohoitoa tarvitsevat potilaat voidaan siirtää tarvitsemaansa hoitoon nopeasti ja toisaalta vältetään turha jatkohoito potilaille, joilta kohtaus on jo saatu laukeamaan, kerrotaan HUS:n tiedotteesa.
Meilahden neurologian päivystyksessä pika-EEG otettiin käyttöön vuoden 2013 alusta ja se on vakiintunut osaksi päivystyspoliklinikan rutiinitoimintoja. Pika-EEG:ssä päivystyksen hoitajat laittavat 8-kanavaisen myssyrekisteröinnin paikalleen, päivystävä neurologi arvioi rekisteröintiä ja tekee hoitopäätökset. Varsinaisen lausunnon tutkimuksesta antaa kliinisen neurofysiologian lääkäri iltakymmeneen saakka tai seuraavana arkiaamuna. Pika-EEG-tutkimuksia tehdään virka-ajan ulkopuolella vuodessa noin 50. Päivystysaika kattaa 72 % vuorokaudesta, joten pika-EEG:tä tarvitaan. Tulevaisuudessa päivystysaikainen pika-EEG-mahdollisuus pyritään laajentamaan koko HUS:n erva-alueelle.
Aina hengenvaarallinen tilanne
Pitkittynyt kouristuskohtaus (status epilepticus) on aina hätätilanne, joka edellyttää tehohoitoa. Meilahden neurologian päivystyksessä hoidetaan vuosittain yli 700 kouristelevaa potilasta. Heitä hoidetaan ensin rauhoittavilla lääkkeillä, kuten bentsodiatsepiineilla, ja ellei kohtaus laukea suonensisäisillä epilepsialääkkeillä. Joskus hankalissa tilanteissa kouristuskohtaus kuitenkin jatkuu edelleen, jolloin potilas tarvitsee tehohoitoa ja pidempiaikaisen hoidon hengityskoneessa sedaatiossa.
Pitkittynyt kouristuskohtaus on aina hengenvaarallinen tilanne, johon liittyy 20−40 %:n kuolleisuus. Noin puolella potilaista on taustalla aiemmin diagnosoitu epilepsia.
Kouristus on oire, joka voi johtua lukuisista syistä. Kouristuksen aikana kaikki raajat ja vartalon lihakset kouristelevat sekä tajunta on poissa. Kouristus johtuu aivojen sähköisen toiminnan äkillisestä häiriöstä, jolloin puhutaan epileptisestä kohtauksesta. Kouristuskohtauksen syy pitää aina selvittää, mikäli se ei ole jo tiedossa. Äkillisen kouristuskohtauksen jälkeen pitää hakeutua välittömästi hoitoon.
Kuva: Panthermedia