Koululaisten vointi kohentunut

Nuorten tupakointi on vähentynyt. Samoin alkoholin käyttö. Yhdeksällä kymmenestä on hyvä keskusteluyhteys vanhempiinsa.

Kouluterveyskyselyn mukaan asiat ovat menossa hyvään suuntaan. Erot 2000-luvun alkuvuosiin ovat merkittäviä, sanoo THL:n erikoistutkija Reija Paananen. Vielä 2000-luvun alussa 26 % yläkouluikäisistä joi itsensä humalaan ainakin kerran kuussa. Nyt vastaava osuus on 12 %. Päivittäin tupakoivien nuorten määrä on vähentynyt puoleen, reipas liikkuminen on lisääntynyt.

– Kaksi kolmesta liikkuu nyt reippaasti ainakin tunnin viikossa, Paananen sanoo.

Ammattioppilaitoksissa menee kehnommin

Kysely sisältää myös huonoja uutisia nuorten terveydestä ja elinoloista. Peruskoulun tytöistä 19 % ja ammatillisten oppilaitosten tytöistä jopa 27 % kokee terveydentilansa keskinkertaiseksi tai huonoksi. Pojista 10 %:lla ei ole yhtään läheistä ystävää.

– Korjattavaa vielä riittää, mutta myös näissä asioissa tilanne on parantunut aiempaan verrattuna.

Nuoret kokevat voivansa vaikuttaa koulun oloihin paremmin kuin ennen. Toisaalta esimerkiksi yli 70 % on sitä mieltä, ettei kiusaamiseen ole puututtu. Koululääkärille ja -psykologille on vaikea päästä 40 %:n mielestä.

Kolmannes ammatillisten oppilaitosten tytöistä on kokenut seksuaalista väkivaltaa ja viidennes kaikista ammatillisten oppilaitosten nuorista on kokeillut huumeita.

– Kyselyssä näkyy, että ammatillisten oppilaitosten nuoret voivat huonommin kuin peruskoululaiset ja lukiolaiset. Tälle eriarvoisuudelle pitäisi pystyä tekemään jotain, Paananen painottaa.

Tytöillä on ahdistusta

Erityisesti tyttöjen ongelmana on sosiaalinen ahdistuneisuus sekä masennuksen kokemukset. Merkittävää sosiaalista ahdistusta on kokenut yli neljännes peruskoulun viimeisten luokkien tytöistä. Lukioissa ja ammattioppilaitoksissa osuus oli hieman pienempi. Peruskoulun ja ammattioppilaitosten tytöistä 45 % ja lukiolaistytöistä 40 % on kokenut usein masennusta, alakuloa tai toivottomuutta.

Eilen julkistettuun kouluterveyskyselyyn on kerätty valtakunnalliset tiedot kyselyn tuloksista. Kuntakohtaiset tiedot valmistuvat loppuvuodesta.

Tiedot on kerätty yhteensä lähes 200 000:lta peruskoulun 8.- ja 9.-luokkalaiselta sekä lukion ja ammatillisten oppilaitosten 1. ja 2. vuoden opiskelijalta eri puolilta Suomea.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla

Lisää aiheesta:
Alkoholi ja nuoret aivot
Nuorten masennusta voidaan ehkäistä
Yhä useammalla nuorella on masennuslääkitys
Auta nuorta pärjäämään
Tasa-arvo ei toteudu lasten psykoterapioissa