Koronatoimet ovat suitsineet myös influenssaepidemiaa. Kuitenkin maaliskuun puolivälistä lähtien influenssatartuntoja on raportoitu kasvavassa määrin tartuntatautirekisteriin.
Laboratoriovarmennettuja tartuntoja on ilmoitettu joka puolelta Suomea ja myös varuskunnista.
Tartuntojen määrä ei edelleenkään ole suuri, mutta jos potilaalla on hengitystieinfektio, joka ei ole korona, voi kyseessä olla influenssa.
– Näyttäisi siltä, että tulossa voi olla pieni epidemiapiikki ennen kesää. On kuitenkin vaikea kuvitella, että tulisi isompi epidemia, jollaisia nähtiin ennen pandemiaa, sanoo johtava asiantuntija Niina Ikonen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta.
Kesää kohti mentäessä tähän vaikuttaa sekin, että influenssatartuntoihin liittyy kausivaihtelua.
– Toisaalta emme ole kohdanneet influenssaa kahteen vuoteen, pienet lapset eivät välttämättä laisinkaan, Ikonen huomauttaa.
Syksylle aikainen influenssa-aalto?
Myös viime joulukuussa influenssatartunnoissa oli havaittavissa pieni piikki, mutta koronatoimien tiukentamisen myötä epidemia kuivui kasaan. Talven mittaan viikoittain on raportoitu ainoastaan yksittäisiä influenssatartuntoja.
– Tämän hetken epidemiatilanne on hyvin samankaltainen kuin muualla Euroopassa. Samalla tavalla epidemiapiikki joulukuussa ja maaliskuulta alkaen on raportoitu influenssa-aktiivisuuden lisääntymistä. Suomessa tullaan muutama viikko tätä jäljessä, Ikonen kertoo.
Niin joulukuussa kuin nytkin valtaviruksena on ollut sama influenssa A -virus, H3N2-alatyypin virus. Myös suurimmassa osassa Euroopan maista se on ollut valtaviruksena, tosin Ranskasta on raportoitu myös H1N1-alatyypin viruksia. Influenssa B -viruksesta on raportoitu vain yksittäisiä löydöksiä.
Ikonen ennakoi, että sama A(H3N2)-virus voi kenties aiheuttaa ensi syksynä aikaisen influenssa-aallon. Tähän vaikuttanee sekin, miten koronalta tuolloin suojaudutaan.
Influenssa katosi koronaa varoessa
Asiantuntijoitakin on hämmästyttänyt, että influenssa on pysynyt liki kokonaan poissa koko pandemian ajan.
– Influenssa leviää pisaratartuntana, ja ihmiset ovat vältelleet kontakteja, mutta en ehkä olisi silti uskonut, että influenssatartuntojen määrä jäisi näin vähäiseksi koko pandemian ajan. Monessa Euroopan maassa on toisen pandemiavuoden aikana testattu influenssaa paljon koronatestauksen rinnalla. Tästä huolimatta influenssatartuntamäärät ovat jääneet selkeästi alle pandemiaa edeltävän ajan.
Viime syksynä käytössä olleen influenssarokotteen suojatehon arvioiminen luotettavasti ei tällä hetkellä ole mahdollista, koska laboratoriovarmennettujen influenssatapausten määrät ovat Suomessa vielä vähäisiä.
– Rokotteen influenssa A(H3N2) -viruskomponentti poikkeaa jonkin verran epideemisenä kiertävästi viruksesta. Rokote ei ole ihan optimaalinen, mutta Euroopasta saatujen tulosten perusteella sen on havaittu antavan kohtalaista suojaa, Ikonen kertoo.
WHO:n asiantuntijaryhmä on suositellut, että tällä hetkellä kiertävää influenssa A(H3N2) -virusta vastaava virus sisällytettäisiin ensi syksyn rokotteeseen.
Anne Seppänen
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.