Koronan älypuhelinsovelluksen koekäyttö alkaa tiistaina.
Koekäyttäjiä on muutamia kymmeniä. He ovat Pirkanmaan sairaanhoitopiirin ja Helsingin kaupungin työntekijöitä sekä sovelluksen kehittäjiä sen kehittäjäyrityksestä Solitasta, Kelasta, SoteDigistä ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta (THL).
Koekäytössä on kaksi vaihetta. Tällä viikolla koekäyttäjät asentavat sovelluksen puhelimeensa ja heidän puhelimensa alkaa havainnoida lähikontakteja.
Toisella viikolla koekäyttö laajenee ammattilaisten käyttöliittymään. Sen avulla sairastuneelle toimitetaan koodi, jonka avulla tämä voi varoittaa muita sovelluksen käyttäjiä mahdollisesta altistumisesta.
Sovellus selvittää lähikontaktit anonyymisti
Koronasovellus on määrä ottaa varsinaiseen käyttöön syyskuussa.
Sovellus nopeuttaa virukselle altistuneiden tavoittamista ja tartuntaketjujen katkaisemista.
Jos jollakin käyttäjällä todetaan koronavirustartunta, hän saa terveydenhuollosta koodin, jonka hän syöttää sovellukseen. Tämän jälkeen niille sovelluksen käyttäjille, joiden kanssa sairastunut on ollut lähikontaktissa, tulee puhelimeen ilmoitus mahdollisesta altistumisesta ja ohjeet ottaa yhteys terveydenhuoltoon.
Sovelluksen käyttö on vapaaehtoista. Siitä on sitä enemmän apua, mitä useampi ottaa sen ottaa käyttöön. Sovelluksen toiminta perustuu säännöllisesti vaihtuviin ja satunnaisiin tunnisteisiin, joista ei voida suoraan tunnistaa käyttäjiä.
Sovelluksen avulla ei voida myöskään tietää, kuka on tartunnan saanut.
THL:n selvityksen mukaan suomalaisten halukkuus ottaa sovellus käyttöön on hyvällä tasolla.
Minna Pihlava
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.