Leikkaushoito kuuden viikon kuluessa positiivisesta testituloksesta on yhteydessä huomattavasti korkeampaan kuolleisuuteen.
Siksi leikkaushoitoa tulisi siirtää seitsemällä viikolla positiivisesta koronatestituloksesta.
Tämä ilmeni laajassa kansainvälisessä, Birminghamin yliopiston vetämässä tutkimuksessa (COVIDSurg Collaborative. Anaesthesia 9.3.2021)
Tutkimusryhmässä yli 15 000 kirurgia keräsi lokakuun 2020 ajalta tietoja 140 727 potilaan leikkauksista 1 674 sairaalassa. Tiedot kerättiin 116 eri maassa, mukaan lukien Suomi, Ruotsi, Britannia, Yhdysvallat, Brasilia, Intia ja Kiina.
Suomen päätutkija oli LT, dosentti Joonas Kauppila Oulun yliopistosta.
Tutkijat havaitsivat, että potilaat olivat yli kaksi ja puoli kertaa korkeammassa kuoleman riskissä, jos leikkaus tehtiin kuuden viikon aikana ensimmäisestä positiivisesta SARS-CoV-2-testituloksesta verrattuna vähintään seitsemän viikon viivästyttämiseen.
– Olemme vakuuttuneita siitä, että leikkauksen siirtäminen ensimmäisen positiivisen testituloksen perusteella vähintään seitsemän viikon päähän, tai kunnes oireet helpottuvat, on järkevää lähes kaikissa tilanteissa, Kauppila sanoo tiedotteessa.
Päivystys- ja hätäleikkauksia ei useimmiten kuitenkaan voida siirtää. Myös esimerkiksi joidenkin syöpäleikkausten siirtäminen voi sisältää riskejä. Riskit tulisi Kauppilan mukaan punnita yksilöllisesti yhdessä potilaan kanssa.
Yli seitsemän viikkoa diagnoosista leikatuilla potilailla korkein kuolemanriski (6,0 prosenttia) oli edelleen oireisilla potilailla. Jos oireet olivat helpottuneet seitsemän viikon jälkeen, kuolemanriski pieneni 2,4 prosenttiin. Koko ajanjakson ajan oireettomina olleilla kuoleman riski oli 1,3 prosenttia.
– Emme usko, että positiivisen tuloksen saaneiden toistuvat näytteenotot ovat hyödyksi leikkausta ajatellen, vaan tärkeimmät leikkauksiin liittyviä ongelmia vähentävät tekijät ovat aika ja koronatartunnan oireiden lievittyminen, Joonas Kauppila sanoo.
Minna Pihlava
Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.