Suojavaatteiden riisuminen aiheuttaa usein terveydenhuollon henkilöstön ihon ja vaatteiden kontaminaation (tartunta, mikrobien joutuminen paikkaan, jossa niitä ei toivota.). Kontaminaatio on yleisempi, jos riisumistekniikassa on virheitä. Ilman virheitäkin kontaminaatio tapahtuu noin joka kolmannessa tapauksessa.
Tämä käy ilmi JAMA Internal Medicine -lehdessä julkaistusta tutkimuksesta, jossa selvitettiin kontaminaatiota suojavaatteiden riisumisen yhteydessä neljässä yhdysvaltalaisessa sairaalassa.
Simulaatioissa käytettiin apuna fluoresenttia liuosta. Liuos loistaa, kun sitä valaistaan UV-valolla.
Kun koehenkilöt riisuivat suojavaatteita tavanomaisen tyylinsä mukaan, kontaminaatio tapahtui 200 tapauksessa 435:stä (46 %).
Kontaminaatio tapahtui useammin käsineitä kuin muita suojavaatteita riisuttaessa (52,9 % vs. 37,8 %). Se oli yleisempi silloin, kun tekniikassa todettiin virheitä (70,3 % vs. 30,0 %). Käsineitä riisuttaessa yleisin kontaminaatioalue oli käsi, vaatteita riisuttaessa niska.
Harjoitus kannattaa
Opetuksellisessa interventiossa harjoiteltiin suojavaatteiden riisumista niin, että henkilöt saivat välittömän visuaalisen palautteen kontaminaatiosta liuoksen ansiosta. Interventiosta oli hyötyä, mikä on todettu aiemmissakin tutkimuksissa. Ihon ja vaatteiden kontaminaatiot vähenivät 60 prosentista 18,9 prosenttiin.
Tutkijoiden mukaan tulokset osoittavat, että kontaminaation estämisessä tarvitaan lisätoimenpiteitä. Yksi mahdollisuus on suojavaatteiden desinfiointi ennen riisumista.
Yhdysvaltain tartuntatautivirasto CDC suosittelee suojakäsineiden desinfiointia esimerkiksi silloin, kun potilaalla epäillään ebolaa.
Lähde:
Contamination of Health Care Personnel During Removal of Personal Protective Equipment
Miia Soininen
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.