Kiinassa havaittiin, että tulehdusta mittaava CRP-arvo kohoaa COVID-19-taudissa. Yleensä CRP-arvo kohoaa virustartunnoissa vain vähän, enintään muutamaan kymmeneen.
Infektiosairauksien professori, TYKS:n infektiotautien vastuualueen ylilääkäri Jarmo Oksi, kohoaako CRP lievissä koronatartunnoissa?
– Lievissä koronavirustautitapauksissa CRP voi pysyä jopa täysin normaalina. Laajaa omaa kokemusta ei tosin vielä ole.
Jos CRP-arvo kohoaa, niin kuinka merkittävästi?
– Noin kymmenen sairaalahoitoisen tapauksen kokemuksella vastaisin seuraavasti: Voimakasoireisilla potilailla CRP on useimmiten yli 100.
Joillakin vakavilla tai kriittisillä potilailla CRP voi olla jopa 300–600, vaikka ei saada mikrobiologista varmistusta komplisoivasta bakteeritaudista esimerkiksi veriviljelyillä tai virtsan pneumokokkitestauksella.
Aina korrelaatiota taudinkuvan vaikeuden ja CRP-arvon korkeuden välillä ei kuitenkaan ole. On oletettavaa, että CRP:n kohoaminen tässä virustaudissa kuvastaa voimakasta keuhkokudoksen vauriota.
Kiinassa CRP-havaintoa hyödynnettiin koronavirustartunnan erottamisessa tavallisesta flunssasta. Hyödynnetäänkö tätä tietoa Suomessa koronataudin seulomisessa?
– Näyttäisi siltä, että CRP on COVID-19 taudin edetessä vähitellen kohoava – ehkä hitaammin kuin esimerkiksi influenssassa, jossa CRP voi kehittyä hyvin nopeasti yli 100:n. Sen sijaan flunssassa CRP pysyttelee lähes aina matalana, jopa pidempäänkin kestävässä taudissa.
Voiko CRP-arvo kertoa, ketkä ovat sairastaneet taudin aiemmin?
– Toipuvilla COVID-potilailla CRP laskee hitaanpuoleisesti. Minulle on vielä täysin epäselvää, kuinka pitkään CRP pysyy koholla niillä, jotka ovat esimerkiksi sairastaneet taudin viikkoja aiemmin.
Kirjoittaja
Tuomas Keränen
toimittaja
Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 16/2020.