Kilpirauhassyöpä on melko tavallinen nuorellakin iällä. Sen ensisijainen hoito on leikkaus. Taudin uusiutumista voidaan estää antamalla radioaktiivista jodia nieltävänä kapselina. Pienikokoisen kilpirauhassyövän ennuste on kuitenkin hyvä ja pitkän ajan kuluessa jodihoidon haitatkin ehtivät tulla esiin.
Amerikkalaisessa aineistossa seurattiin vuosina 1975–2017 kilpirauhassyöpädiagnoosin saaneita alle 45-vuotiaita henkilöitä (n = 27 050). Jodihoidon käyttö yleistyi 2000-luvun alkupuolelle asti, mutta vuodesta 2009 eteenpäin se on selvästi vähentynyt.
Jodihoidon saaneilla riski sairastua sylkirauhassyöpään on kaksinkertainen muiden kilpirauhassyöpäpotilaiden riskiin verrattuna. Rintasyöpään sairastumisen riski on 1,46-kertainen, ja samaa luokkaa on myös mahasyövän ja keuhkosyövän riski. Leukemian riski on lähes kaksinkertainen.
Alle 45-vuotiaille jodihoitoa ei pidä antaa kevein perustein.
Pasqual E, Schonfeld S, Morton L ym. Association between radioactive iodine treatment for pediatric and young adulthood differentiated thyroid cancer and risk of second primary malignancies. J Clin Oncol, verkossa ensin 19.1.2022. doi: 10.1200/JCO.21.01841
Sirkku Jyrkkiö
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.