Ruokavaliolla näyttää olevan merkitystä jo kasvun ja kehityksen aikana riskiin sairastua rintasyöpään. Esimerkiksi Aasiassa rintasyöpään sairastutaan vähemmän kuin länsimaissa, mutta kun aasialaiset ovat muuttaneet länsimaihin ja omaksuneet rasvaisemman ruokavalion, riski tasoittuu. Näyttää siltä, että ruokavaliolla on myös vaikutusta rintasyövästä selviytymiseen vaihdevuosien jälkeenkin.
Suuressa naisten terveystutkimuksessa (Women’s Health Initiative, WHI) oli mukana 48 835 tutkittavaa, joiden ruokavaliossa päivittäinen rasvojen osuus energiansaannista oli ollut yli 31 %. Amerikkalaisnaiset satunnaistettiin jatkamaan entistä ruokavaliotaan (60 %) tai interventioryhmään, jossa rasvan osuutta vähennettiin 20 % ja lisättiin kasviksia, hedelmiä ja kokoviljatuotteita. Kaikki naiset olivat ohittaneet vaihdevuosi-iän.
Kahdeksan vuoden seurannan jälkeen molemmissa ryhmissä oli todettu rintasyöpää yhtä paljon. Lähes 20 vuoden jälkeen interventioryhmässä rintasyöpään kuolleita oli vähemmän. Vuositasolla riski oli interventioryhmässä pienempi. Interventioryhmässä oli vähemmän huonoennusteisempaa progesteronireseptorin suhteen negatiivista rintasyöpää, mikä voi osaltaan selittää parempaa selviytymistä.
Vaihdevuosi-iän jälkeen rintasyöpään sairastumisen riskiä ei ehkä voi enää pienentää, mutta terveellinen ruokavalio näyttää parantavan todennäköisyyttä selviytyä rintasyövästä. Ruokavalion lisäksi liikunta on oleellinen osa syöpäpotilaan kokonaisvaltaista hoitoa.
Chebowski R, Aragaki A, Anderson G ym. Dietary modification and breast cancer mortality: long-term follow-up of the Women’s Health Initiative Randomized Trial. J Clin Oncol 2020;38:1419–28.
Sirkku Jyrkkiö
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 22/2020.