Kevät toi, kevät toi siitepölyn

Kevään valoisat päivät ja luonnon herääminen ovat monille odotettua aikaa. Valitettavasti osalle meistä kevät merkitsee myös nenän tukkoisuutta, silmien kutinaa ja jatkuvaa aivastelua eli siitepölykauden alkamista.

Kevät ja kesä voivat olla allergiselle rankkaa aikaa.
Adobe
Kevät ja kesä voivat olla allergiselle rankkaa aikaa.

Siitepöly on kasvien tuottamaa hienojakoista jauhetta, joka sisältää kasvien koirassukusoluja. Tuuli tai hyönteiset kuljettavat siitepölyä kukasta toiseen kasvien lisääntymistä varten.

Keväisin ilmassa leijaileva siitepöly on peräisin tuulipölytteisistä kasveista, jotka tuottavat suuria määriä kevyttä siitepölyä, jotta se leviää tehokkaasti ilmavirtojen mukana.

Suomessa keväisin ilmassa tyypillisesti esiintyvää siitepölyä on peräisin lepästä, pähkinäpensaasta tai koivusta.

Lepän siitepölykausi alkaa yleensä aikaisin keväällä, jopa maaliskuussa etelässä. Lepän siitepöly on melko allergeenista ja aiheuttaa useille oireita.

Pähkinäpensaan siitepöly voi esiintyä samaan aikaan lepän kanssa tai hieman aikaisemmin. Myös pähkinäpensaan siitepöly on monille allergisoivaa.

Koivun siitepölykausi on yleensä kevään pahin allergia-aika. Koivu kukkii tyypillisesti huhti-toukokuussa, ja sen siitepöly on erittäin voimakas allergeeni, joka aiheuttaa oireita monille suomalaisille.

Kevään edetessä ilmassa voi olla pienempiä määriä muidenkin puulajien, kuten pajun ja haavan, siitepölyä.

Kesää kohti siirryttäessä ilmaantuvat heinien ja muiden ruohokasvien sekä myöhemmin kesällä kukkivien rikkaruohojen, kuten pujon ja nokkosen, siitepölyä, joka aiheuttaa oireita kesäaikaan.

Mistä siitepölytilanteen voi tarkistaa?

Siitepölytilannetta Suomessa seurataan aktiivisesti, ja ajantasaista tietoa on saatavilla useista lähteistä. Esimerkiksi Allergia-, iho- ja astmaliiton ylläpitämä Norkko.fi-sivusto on erinomainen paikka tarkistaa päivittäiset siitepölymäärät eri puolilla Suomea. Sivustolta löytyy ennusteita sekä tietoa eri kasvien siitepölykausista.

Myös Ilmatieteen laitos tarjoaa siitepölyennusteita osana sääpalveluitaan.

Koivun siitepölykausi on yleensä kevään pahin allergia-aika.
Adobe
Koivun siitepölykausi on yleensä kevään pahin allergia-aika.

Miten siitepölyallergian oireita voi lievittää?

Vaikka siitepölyä ei voi kokonaan välttää, oireita voi onneksi lievittää monin tavoin.

Antihistamiinit ovat yleisesti käytettyjä lääkkeitä siitepölyallergian oireisiin. Ne lievittävät kutinaa, aivastelua ja nenän vuotamista. Kortisonia sisältävät nenäsuihkeet voivat auttaa tukkoisuuteen ja tulehdukseen.

Allergiaoireisiin tarkoitetut silmätipat voivat helpottaa silmien kutinaa ja vetistystä.

Kotona ja autossa kannattaa pitää ikkunat suljettuina siitepölykauden pahimpaan aikaan. Ilmanpuhdistimet voivat myös auttaa vähentämään siitepölyä sisäilmassa.

Ulkoa tullessa kannattaa vaihtaa vaatteet, jotta siitepöly ei kulkeudu sisälle ja iltaisin kannattaa käydä suihkussa pesemässä siitepöly pois iholta ja hiuksista.

Jos siitepölyn aiheuttamat oireet ovat vaikeita, hoitomuotona voidaan harkita siedätyshoitoa, joka voi lievittää oireita pysyvästi.