Äkillinen keuhkoputkentulehdus (akuutti bronkiitti) on henkitorven ja keuhkoputkien tulehduksellinen tila, joka tulee usein flunssan kylkiäisenä.
Keuhkoputkentulehdus on yleensä viruksen aiheuttama tulehdustila, joka paranee itsestään parissa viikossa.
Taudin aiheuttajana on useimmiten nuhakuumevirus, kuten rino- tai koronavirus, tai muu hengitystievirus, kuten adeno-, influenssa- tai "respiratory syncytial" -virus (RSV).
Keuhkoputkentulehdusta esiintyy eniten tammi-helmikuussa.
Yskä yleisin oire
Usein keuhkoputkentulehduksen merkkinä pidetään yskää. Siihen saattaa liittyä myös kurkkukipua, äänen käheyttä ja kuumetta.
Joidenkin tulehdusta aiheuttavien virusten vaikutuksesta keuhkoputket ahtautuu ja ilmatiet ovat hyperaktiiviset.
Yskä voi johtua myös muista syistä. Esimerkiksi liman valuminen nenän takaosasta nieluun ärsyttää kurkunpäätä ja aiheuttaa rykimisen ja yskimisen tarvetta.
Keuhkoputkentulehduksessa yskä aiheutuu turvonneista keuhkoputkien limakalvoista ja niiden lisääntyneestä limanerityksestä.
Myös toipumisvaiheessa voi esiintyä yskää, kun keuhkoputket reagoivat esimerkiksi keuhkoputkia laajentavaan hoitoon.
Tarvitseeko keuhkoputkentulehdusta hoitaa antibiootilla?
Keuhkoputkentulehdusta hoidetaan usein antibiooteilla, joskin se on hieman kiistanalaista eikä sen tehokkuudesta ole tutkimuksellista näyttöä. Bakteerien osuus keuhkoputkentulehduksen synnyssä on epäselvää.
Antibiootteja ei kannata määrätä tarpeettomasti pitkittyneen yskän hoitoon, mutta jos keuhkoputken tulehdus on vaikea, potilaalla on astma, sydämen vajaatoiminta tai muita yleistä terveydentilaa uhkaavia sairauksia, antibioottihoito voi olla perusteltua.
Keuhkoputkentulehduksen hoito on ensisijaisesti oireiden mukaista hoitoa, yskänärsytyksen hillitsemistä, keuhkoputkien ahtauden hoitamista sekä yleisoireiden helpottamista, esimerkiksi kipulääkkeillä ja avaavilla nenäsuihkeilla.
Yskänlääkkeiden hyöty on tutkimusten mukaan lievissä sairauksissa vähäistä ja niitä kannattaa käyttää vain, jos yskä häiritsee esimerkiksi yöunta.
Lähde: Duodecim