Keuhkoahtaumataudin pahenemisvaihe on aina vaarallinen tilanne, ja kuolleisuus sairaalahoidossa ja sairaalahoidon jälkeen on suuri. Nyt saatiin uutta tietoa, miksi.
Taiwanilaiset tutkijat selvittivät paikallisen sairaanhoitovakuutuksen datan avulla kardiovaskulaarikuolleisuutta keuhkoahtaumapotilaiden sairaalahoitoon johtavan pahenemisvaiheen jälkeen. Vuoden kuluessa sairaalahoidosta ensimmäisen sydäninfarktin saaneita oli 4 356, iskeemisen aivotapahtuman saaneita 6 655 ja aivoverenvuodon saaneita 1 727. Heidän kuolleisuuttaan 90 päivän kohdalla verrattiin potilaisiin, joilla ei ollut keuhkoahtaumatautia.
Keuhkoahtauman sairaalahoitoon johtava pahenemisvaihe oli itsenäinen riskitekijä kaikille kardiovaskulaarikuolleisuuteen liittyville tapahtumille. Sydäninfarkti lisäsi kuoleman riskiä 90 päivän kuluessa 33 %, iskeeminen aivotapahtuma 46 % ja aivoverenvuoto 19 %; kokonaiskuolleisuus oli vastaavasti 23 %, 29 % ja 19 % suurempi. Toistuvasti sairaalahoitoon joutuneilla keuhkoahtaumapotilailla sekä kokonais- että kardiovaskulaarikuolleisuus oli suurempi.
Sairaalahoitoon johtava pahenemisvaihe on merkittävä riskitekijä kuolemaan johtavalle kardiovaskulaaritapahtumalle joko sairaalahoidon aikana tai sen jälkeen. Mitä useampi sairaalahoitoon johtava pahenemisvaihe, sitä suurempi kuoleman riski. Tästä syystä pahenemisvaiheiden estäminen kaikin keinoin on edelleen keuhkoahtaumataudin hoidon päätavoite.
Wang M ym. Mortality of cardiovascular events in patients with COPD and preceding hospitalization for acute exacerbation. Chest 2020;158:973–85.
Heikki Ekroos
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 43-44/2020.