Lääkärit ja hoitajat eivät keskustele tarpeeksi seksuaaliterveydestä ensisynnyttäjien kanssa, vaikka synnyttäjillä on usein seksielämään liittyviä ongelmia.
Näin toteaa terveystieteiden tohtori Tarja Mietola-Koivisto. Hänen väitöstutkimuksensa mukaan suurin osa ensisynnyttäjistä on aloittanut sukupuoliyhdynnät kolmen kuukauden kuluttua synnytyksestä, mutta tyytyväisyys seksielämään on ensimmäisen vuoden aikana huonompi kuin ennen synnytystä.
– Ihmiset kaipaavat asianmukaista tietoa. Jos neuvolassa ja synnytyssairaalassa uskallettaisiin puhua enemmän, he tuntisivat, että eivät ole ainoita, joita nämä asiat koskevat, Mietola-Koivisto sanoo.
Hän toteaa, että monet pienet asiat parantaisivat naisten tilannetta.
– Esimerkiksi hormonitoiminta vaikuttaa limakalvoihin. Ne ovat kuivat, ja yhdyntä tekee kipeää. Jos on tietoa liukasteista ja siitä, että seksiä voi harrastaa muillakin tavoilla, se helpottaa elämää.
Tutkimuksen mukaan yleisimpiä synnyttäjien kokemia oireita olivat emättimen kuivuus, yhdyntäkivut, peräpukamat sekä arpikudoksen kipu ja kiristys.
Suorat kysymykset toimivat
Tarja Mietola-Koiviston mukaan jälkitarkastukset ja sairaalakäynnit ovat hyviä tilaisuuksia keskustella ensisynnyttäjien kanssa.
Hän kehottaa kysymään seksuaaliterveydestä suoraan. Sopivia kysymyksiä ovat esimerkiksi seuraavat: Oletko aloittanut seksielämän? Miltä se on tuntunut? Ovatko limakalvot olleet kuivat?
– On hyvä korostaa myös läheisyyttä ja sitä, että seksielämän ei aina tarvitse olla yhdyntäkeskeistä, hän sanoo.
Mietola-Koiviston mukaan nykyään edelleen hoidetaan enemmän fyysisyyttä, vaikka ihminen yritetään ottaa huomioon kokonaisuutena.
– Hoitajia koulutetaan paljon seksuaaliterveysasioissa, ja osa kätilöistä on kouluttautunut seksuaaliterapeuteiksi. Lääkärien koulutus on ehkä oirekeskeisempää.
Kirjoittaja
Miia Soininen
toimittaja
Kuva: Fotolia