Sydäntautien, aivohalvausten, syövän, diabeteksen ja onnettomuuksien aiheuttamat kuolemat ovat vähentyneet huomattavasti Yhdysvalloissa, 1960-luvun lopulta nykypäiviin ulottuva analyysi osoittaa. Tulokset julkaistiin Yhdysvaltojen lääkäriliiton JAMA-lehdessä, ja ne laajentavat aiempien tutkimusten havaintoja.
Vuosien 1969–2013 kuolinsyytilastot osoittavat ikävakioidun kokonaiskuolleisuuden vähentyneen huomattavasti tarkastelujakson aikana. Vuonna 1969 sadastatuhannesta yhdysvaltalaisesta menehtyi 1 300, kun vuonna 2013 menehtyi enää 730 eli noin 40 prosenttia vähemmän. Ikävakioitu aivohalvauskuolleisuus laski lähes 80 prosenttia, sydäntautikuolleisuus lähes 70 prosenttia, onnettomuuskuolleisuus 40 prosenttia, syöpäkuolleisuus vajaat 20 prosenttia ja diabeteskuolleisuus melkein saman verran.
Suotuisa kehitys on havaittu aiemminkin, mutta nyt saadut tulokset myös viittaavat kehityksen hidastuneen sydäntautien, aivohalvausten ja diabeteksen osalta, mikä todennäköisesti johtuu lihavuuden yleistymisestä 1980-luvun jälkeen.
Tulokset kuvastavat parannuksia väestön terveydentilassa ja sairauksien riskitekijöiden hoitamisessa. Varsinkin tupakoinnin vähentyminen, verenpainetaudin ja kolesteroliongelmien tehostunut hoito sekä lääkkeiden kehitys ovat vähentäneet kuolleisuutta. Tapaturmakuolleisuuden lasku johtuu todennäköisesti liikennekuolemien vähentymisestä, tutkijat kirjoittavat.
Suomessa kehitys on ollut pitkälti samanlainen, mutta suotuisaa tilannetta varjostaa terveyserojen kasvu, joka on havaittu myös monissa muissa länsimaissa. Suomessa köyhimpään viidennekseen kuuluvat miehet kuolevat noin 12 vuotta nuorempina ja naiset 7 vuotta nuorempina kuin varakkaimmat. Erot johtuvat elintavoista, mutta myös laajemmin elinoloista, koulutuksesta, työoloista ja monista muista hyvinvointiin ja terveyteen vaikuttavista seikoista.
Lähde: JAMA 2015;314:1731–1739
Kuva: Panthermedia
Uutispalvelu Duodecim
Copyright Duodecim 2015. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.