1. Gynekomastialla tarkoitetaan miehen rintarauhaskudoksen hyvänlaatuista kasvua.
2. Fysiologista, eli elimistön normaaliin toimintaan kuuluvaa gynekomastiaa tavataan vastasyntyneillä, puberteetissa ja iäkkäillä miehillä. Vastasyntyneellä rintakudokseen vaikuttavat äidin ja istukan estrogeenit, ja vaikutus menee ohi muutamassa viikossa. Puberteetissa noin puolella pojista on gynekomastiavaihe, tyypillisimmin 13–14 vuoden iässä. Se menee normaalisti ohi kahdessa vuodessa, usein nopeamminkin, kun kivesten testosteronituotanto lisääntyy ja mahdollisesti rintakudoksen herkkyys estrogeenille vähenee. Iäkkäistä miehistä jopa kahdella kolmesta on arvioitu olevan gynekomastia.
3. Jos gynekomastiaa ilmenee muussa iässä kuin vastasyntyneenä, puberteetissa tai eläkeiässä, on syytä mennä lääkäriin. Mitä nopeammin ja mitä suuremmiksi rinnat suurenevat, sitä herkemmin on hakeuduttava tutkimuksiin.
4. Murrosiässä kannattaa mennä lääkäriin, jos suureneminen on voimakasta tai suurenemiseen liittyy murrosiän normaalien muutosten myöhästymistä.
5. Kaikki kivesten testosteronin tuotantoa vähentävät ja estrogeenin tuotantoon vaikuttavat sairaudet ja tilat sekä lääkkeet voivat aiheuttaa gynekomastiaa. Näitä ovat muun muassa:
➤ erilaiset synnynnäiset hormonituotannon häiriöt
➤ kivesten solutuhoa aikaansaavat sairaudet ja kivesten poisto esimerkiksi eturauhassyövän hoidon yhteydessä
➤ maksakirroosi, munuaisen krooninen vajaatoiminta
➤ runsas alkoholin käyttö
➤ voimakas ylipaino
➤ monet lääkkeet (esimerkiksi estrogeeniä sisältävät valmisteet)
➤ anaboliset steroidit ja muut vastaavat hormonivalmisteet
6. Yleensä gynekomastian ainoana oireena on toisen tai molempien rintojen kasvu.
7. Ensin lääkäri selvittää, onko kyseessä todellinen rintojen suurentuminen. Sen jälkeen selvitetään mahdolliset gynekomastian aiheuttajat, esimerkiksi lääkehoidot ja tarvittaessa tehdään laboratoriotutkimuksia syyn selvittämiseksi.
8. Gynekomasiassa rintarauhasen rauhaskudos lisääntyy. Tätä ei ole aina helppo erottaa lihomiseen liittyvästä rintojen suurenemisesta. Tunnustelussa rauhaskudos tuntuu rasvaa kiinteämmältä. Jos päältäpäin on mahdotonta sanoa, mistä on kyse, asia voidaan selvittää röngenkuvalla.
9. Yksi syy gynekomastialle voi olla mieshormonin tuotantohäiriö. Sen hoidoksi voidaan harkita testosteronikorvaushoitoa. Sitä ei voi käyttää, jos miehellä on lisääntymistoiveita, koska testosteronihoito lamaa siittiötuotantoa.
10. Leikkaushoitoa voidaan harkita, jos gynekomastia on häiritsevän voimakas eikä korjaannu syytä poistamalla tai lääkehoidolla.
11. Lääkärille on hyvä kertoa siitä, miten nopeasti oireet ovat kehittyneet, koska rintarauhaskudoksen nopea kasvu liittyy useammin merkittävään taustasairauteen kuin hidas kasvu.
12. Gynekomastian ensisijaisena hoitona on syyn poistaminen. Tämä ei kuitenkaan ole aina mahdollista. Esimerkiksi gynekomastiaa aiheuttava lääke voi olla potilaalle välttämätön. Gynekomastian syy selviää alle puolessa tapauksista.
Julkaisemme kesän aikana suosittuja tiedeartikkeleita uudestaan. Tämä artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 12. marraskuuta 2014.
Lähteet:
Terveyskirjasto: Gynekomastia
Lääkärilehti 43/14: Gynekomastian syy ei aina selviä
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Tarkastanut:
Varpu Ranta
LKT, erikoislääkäri
HYKS, naistenklinikka, hormonipoliklinikka
Kuva:
Panthermedia