Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee Kela-korvauksiin useita muutoksia. Linjauksia esiteltiin tiedotustilaisuudessa keskiviikkona 9. lokakuuta.
Uudistukset tulevat voimaan vaiheittain.
Paikalla tiedotustilaisuudessa ovat sosiaaliturvaministeri Sanni Grahn-Laasonen , etuusyksikön johtaja Essi Rentola sekä Kelan pääjohtaja Outi Antila .
Grahn-Laasonen totesi, että Kela-korvauksista on käyty runsaasti keskustelua muun muassa asiantuntijoiden kanssa ja politiikkojen kesken. Kevään lausuntopalautteen perusteella uudistuksiin on tehty runsaasti korjauksia.
– Kela-korvaukset ovat hyvä työkalu, jolla voidaan kehittää terveyspalveluiden saatavuutta ja suomalaista terveydenhuoltoa, ministeri sanoi.
Nämä ovat uudet linjaukset:
1. Hedelmöityshoidot
Hedelmöityshoitojen korvaukset palautetaan ja korvauksia korotetaan tuntuvasti. Hoitojen kustannuksista korvattaisiin jatkossa noin 40 prosenttia.
Vuonna 2022 korvausprosentti oli noin 13. Korvausta ei saanut lainkaan 1.1.2023 alkaen.
Uudistuksen tavoitteena on vähentää tahatonta lapsettomuutta ja edistää hoitojen saatavuutta.
Muutokset tulisivat voimaan tammikuussa 2025.
2. Silmälääkärit ja gynekologit
Silmätautien erikoislääkärien ja gynekologien vastaanottokäyntien korvauksia korotetaan. Korvaustaksa olisi arviolta 60–70 euroa.
Lisäksi fysioterapia palautetaan korvattavaksi ja suuhygienistikäynteihin lisätään suorakorvattavuus.
Tavoitteena on kohdistaa Kela-korvauksia vahvemmin ennaltaehkäisyyn ja niihin lääkärikäynteihin, joita on heikommin saatavilla julkisella puolella.
Muutokset tulisivat voimaan huhtikuussa 2025.
3. Pilotti yli 65-vuotiaille
Yli 65-vuotiaille käynnistetään valtakunnallinen valinnanvapauden pilotti. He pääsevät kokeilun aikana yksityiselle yleislääkärille julkisen terveydenhuollon asiakasmaksun suuruisella omavastuulla, eli noin 28 eurolla.
Asiakas maksaa kiinteän osuuden lääkärikäynnistä.
Käynneille määrätään kiinteä hintakatto, eikä niistä voi lisäksi periä toimisto- tai muita palvelumaksuja.
Kokeilun tavoitteena on muun muassa parantaa eläkeläisten terveyspalveluiden saatavuutta sekä keventää julkisen terveydenhuollon taakkaa.
Pilotti alkaa syksyllä 2025.
4. Omalääkärimallia kohti
Hallitus valmistelee useita omalääkärimallikokeiluja, jotka tehdään yhdessä hyvinvointialueiden kanssa syksyn 2025 ja kevään 2026 aikana.
Omalääkärimallin tavoitteena on parantaa hoitoon pääsyä ja vahvistaa hoidon jatkuvuutta. Valmistelun taustalla ovat vahvasti puheenvuorot, jota on käyttänyt esimerkiksi Kela ja Lääkäriliitto.
Kela-korvauksia voidaan käyttää omalääkärimallin kehittämiseen osana kokeiluja.
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivulla.