Kateenkorvan poistoleikkausta on käytetty myastenia-lihasheikkouden hoidossa pitkään, mutta tutkimusnäyttö menetelmän tehokkuudesta on ollut puutteellinen. Nyt tilanne on korjattu ja poistoleikkaus todistettu hyväksi myös laadukkaassa ja satunnaistetussa tutkimuksessa.
Tutkimus julkaistiin New England Journal of Medicine -lehdessä, ja siihen osallistui 126 yleistynyttä myasteniaa sairastavaa 18–65-vuotiasta. Potilaat satunnaistettiin joko kateenkorvan poistoleikkaukseen ja prednisonikuurille tai pelkälle prednisonikuurille.
Kun tutkijat vertasivat potilaita kolmivuotisen seurannan päättyessä, kateenkorvaleikkauksen läpikäyneet oireilivat vähemmän ja tarvitsivat vähemmän prednisonia kuin pelkällä lääkityksellä olleet verrokit. Lisäksi he joutuivat harvemmin sairaalaan pahenemisjaksojen takia ja tarvitsivat harvemmin atsatiopriinia, joka on myastenian hoidossa käytettävä immunosupressiivinen lääke.
Yhdysvaltalaistutkijoiden havainnot ovat tervetullut varmistus kateenkorvan poistoleikkauksen tehokkuudesta myastenian hoidossa. Leikkaus oli myös turvallinen ja siihen ei liittynyt enempää haittavaikutuksia kuin pelkkään lääkehoitoon.
Myastenia on suhteellisen harvinainen lihasten heikkoutta ja väsymystä aiheuttava sairaus, jota sairastaa noin 400 suomalaista. Sairauden oireet tyypillisesti pahenevat rasituksessa ja lievittyvät levossa. Uusia tapauksia todetaan vuosittain noin 40–50.
Lähde: Randomized Trial of Thymectomy in Myasthenia Gravis. New England Journal of Medicine 2016;375:511–522.
Uutispalvelu Duodecim
Kuva: Fotolia
Copyright Duodecim 2016. Kaikki oikeudet pidätetään. Materiaalin uudelleen julkaisu ja edelleen levittäminen on kielletty ilman kirjallista lupaa.