Psykiatrisen vankisairaalan vastaava ylilääkäri Hannu Lauerma aloittaa tänään Lääkärilehden kolumnistina. Tai oikeammin palaa lehden kolumnistiksi 12 vuoden tauon jälkeen.
– Kolumnien kirjoittaminen on hauska harrastus, josta vieläpä maksetaankin vähän, Lauerma sanoo.
Lauerma on mediassa kysytty haastateltava. Hän kokee olevansa kernaasti kansanvalistaja, vaikka julkisuus onkin tullut pyytämättä.
– Minusta sanottiin jo nuorena, että osaan selittää asioita.
Huomattavan monet haastattelupyynnöt hän kuitenkin ohjaa muille asiantuntijoille tai kieltäytyy niistä kokonaan. Tuoreiden rikostapahtumien yhteydessä annetut yleisetkin kommentit tulkitaan helposti tuota nimenomaista tapausta tai henkilöä koskeviksi. Kolumnin kirjoittaminen on sikälikin kiitollisempaa. Aiheet ja näkökulmat voi valita itse. Lääkärilehteen hän aikoo kirjoittaa psykiatriasta ja etiikasta.
Ensimmäisen kolumnin aiheena ovat kiistat depression hoidosta. Julkinen kiivailu masennuksen parhaasta hoitotavasta joitain hoitoja mustamaalaamalla on hänen mielestään epäeettistä.
– Masennus on monitahoinen sairaus, johon ei ole yhtä ainoaa oikeaa hoitoa.
Vuonna 1961 syntyneen Lauerman lapsuudenkodin ilmapiirissä tuntui vielä sodan vaikutus. Turun kaduilla näkyi raaja-amputoituja puliukkoja ja ryysyköyhälistöä. Näiden kokemusten myötä rikollisuuteen ja syrjäytymiseen liittyvät lainalaisuudet alkoivat kiinnostaa. Aihe on osoittautunut ammatillisesti antoisaksi.
Miten ”pahan asiantuntija” säilyy itse kyynistymättä?
– Tässä työssä hoitotulokset ovat hyviä.
Suurinta osaa voidaan auttaa
Lauerma painottaa, etteivät kaikki hänen potilaansa ole paatuneita psykopaatteja. Suurinta osaa voidaan auttaa. Ja vaikkei persoonallisuushäiriöitä voi kenties parantaa, potilaiden oireisiin voi puuttua.
– Pitää hoitaa psykoosit, depressiot ja deliriumit ja antaa potilaille mahdollisuus kehittyä ja kasvaa.
Työssä huomaa, että psykososiaalisilla tekijöillä on paljon merkitystä. Osattomiksi jääneet ja lapsuudessaan väkivaltaa kokeneet turvautuvat helpommin väkivaltaan itsekin.
– Olen kauhulla katsonut, miten lastensuojelusta säästetään.
Lauerma tekee niin kliinistä työtä kuin tutkimustakin. Vankisairaalatyönsä ohella hän pitää yksityisvastaanottoa. Se on henkireikä.
– Raskainta oikeuspsykiatriaa harjoittaville vertailukohdat tavallisen psykiatrian puolelta ovat tärkeitä.
Kirjoittaja
Hertta Vierula
toimittaja
Kuva Vesa-Matti Väärä
Juttu on julkaistu aikaisemmin Lääkärilehdessä 11/2020.