Itä-Euroopasta on löytynyt uusia, resistenttejä tuberkuloosikantoja, jotka ovat karkaamassa hoito-ohjelmilta.
Ohjelmat tuberkuloosin hoitamiseksi ja leviämisen ehkäisemiseksi eivät ole toimineet tietyillä Itä-Euroopan alueilla. Nature Genetics -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan ne ovat jopa johtaneet taudin yleistymiseen, ja tutkimus paljastaa tämän biologiset syyt.
– Merkittävä löydös oli, että perinteinen kanamyciinihoito on edistänyt äärimmäisen resistentin XDR-kannan kehittymistä ja leviämistä. Tällaista seurausta ei ole voitu tietää, tutkimusaineiston populaatiogeneettisistä analyyseistä vastannut professori Jukka Corander Helsingin yliopistosta kertoo.
Coranderin mukaan vastaava mahdollisuus tulee nyt pohtia tarkkaan muidenkin tuberkuloosilääkkeiden kohdalla, ettei hoidoilla olisi kielteistä vaikutusta laajempaan tilanteeseen.
Herkkä monitorointi tarpeen
Tutkimus avasi geneettisiä tekijöitä ja biologisia mekanismeja sille, miksi löydetyt tuberkuloosibakteerit ovat niin vaarallisia. Niissä esiintyy samanaikaisesti sekä vahvaa vastustuskykyä lääkkeille että muutoksia perimässä, mikä ei ole tyypillistä perinteisille tuberkuloosin aiheuttajabakteereille.
Corander kuvaa Venäjän ja Itä-Euroopan tuberkuloositilannetta katastrofaaliseksi, ja muualla Euroopassakin on syytä olla huolissaan. Tutkimuksessa löydettyjä resistenttejä tuberkuloosikantoja on todettu myös potilailta Isossa-Britanniassa.
Coranderin mukaan tuberkuloositilanteen herkkä monitorointi on tärkeää, etteivät äärimmäisen resistentit kannat pääsisi leviämään ainakaan laajemmalle kuin ne nyt ovat levinneet.
– Avainasemassa on, että tehdään sairaalassa rutiininomaisesti tarkka genominen profilointi. Näin erotetaan harmittomammat kannat todella vaarallisista. Tämä on askel kohti täsmähoitoa ja olennaista potilastyössä.
Tutkimuksen aineisto oli poikkeuksellisen laaja. Tutkijat sekvensoivat tuberkuloosibakteerin koko perimän 1 000 potilasnäytteestä, mikä kattaa bakteerikantojen eri muodot sekä Venäjällä että maailmalaajuisesti.
WHO:n mukaan tuberkuloosi on maailmanlaajuisesti toiseksi yleisin infektioperäinen kuolinsyy. Vuonna 2011 uusia tautitapauksia esiintyi arviolta 8,7 miljoonaa. Kuolemaan johtaneita infektioita oli 1,4 miljoonaa.
Miia Soininen
toimittaja
Kuva: CDC
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.