Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirissä käytiin juuri yt-neuvottelut, joissa piiri tavoitteli miljoonasäästöjä henkilöstökuluissa. Sairaanhoitopiirien syyskuulumiset kaikuvat eri puolilta maata hyvin samanlaisina.
– Kaikissa piireissä joudutaan säästämään, joissakin rajumpiakin prosentteja kuin Varsinais-Suomessa, mutta muualla ei puhuta yt-neuvotteluista, toteaa Sairaanhoitopiirin johtajat ry:n puheenjohtaja Aki Lindén Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä.
Lindén huomauttaa, että lain mukaanhan yhteistoimintamenettely on ympärivuotinen prosessi, joten organisaatioissa johdon ja henkilöstön kesken pyritään ylläpitämään neuvotteluyhteyttä läpi vuoden.
Sairaanhoitopiirien johtajat kertovat, että valtakunnallinen palkkaratkaisu keventää ennakoituja toimintamenoja, ja runsas eläkkeelle siirtyminen säästää sairaaloita irtisanomisilta. Kovista säästöpaineista huolimatta vanhentuneita, paikoin homeessa olevia sairaalarakennuksia on pakko korvata uusilla.
– Ostopalvelut ovat nykyisin ennakoimattomin osa budjettia, sanoo Etelä-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin johtaja Jaakko Pihlajamäki.
– Satunnaiset kalliit hoidot, esimerkiksi sydämen- ja keuhkonsiirrot, heilauttavat kulut jonain vuonna todella suuriksi. Viime vuonna emme täysin varautuneet näin suuriin ostopalvelukuluihin, hän myöntää.
Keski-Suomen keskussairaala on pahasti homeessa, ja neuvotteluja uudesta sairaalasta käydään Jyväskylän kaupungin kanssa. Kaupunki on juuri ilmoittanut aloittavansa yt-neuvottelut kulujensa leikkaamiseksi.
– Neuvotteluja käydään kireässä taloustilanteessa. Sairaanhoitopiirin ensi vuoden tarjous on 4 miljoonaa euroa suurempi kuin kaupungin talousarviokehyksessä erikoissairaanhoidon kuluihin varattu summa, kertoo Keski-Suomen sairaanhoitopiirin johtajana kesällä aloittanut Juha Kinnunen.
Kinnusen mukaan molemminpuolisen ymmärryksen lisäämiseksi neuvotteluyhteyttä ja raportointia kuntien kanssa tehostetaan. Sairaanhoitopiiri on muun muassa luvannut laatia kuntakohtaiset kuukausiraportit, joissa näkyvät toimintamenojen ylitykset ja se, miten ylitykset voitaisiin jatkossa välttää.
Ulla Järvi
Kuva: Panthermedia
Julkaistu lääkärilehdessä 39/13.