UV-säteet eli ultraviolettisäteily ovat elektromagneettisia säteilyä, jota ihmissilmä ei voi havaita.
UV-säteet ruskettavat ihoa, auttavat joitakin ihotauteja paranemaan ja käynnistävät ihmiselle tärkeän D-vitamiinin tuotannon.
Auringon haitat ovat useimmiten kuitenkin sen hyötyjä suurempia, varsinkin jos UV-säteiltä ei suojaudu riittävin keinoin.
UV-säteet voivat polttaa ja vanhentaa ihoa sekä aiheuttaa ihosyöpiä.
Nykyään puhutaan paljon auringonoton vaaroista eikä sitä suositella.
Auringossa oltaessa on tärkeää suojata iho palamiselta aurinkosuojatuottein sekä vaatteilla. Myös pää kannattaa suojata suoralta auringonpaisteelta auringonpistosta välttääkseen.
Moni kuitenkin unohtaa aurinkolasit. Aurinkolaseja ajatellaan helposti vain asusteena ja tyylikeinona.
Hyvät aurinkolasit suojaavat kuitenkin tehokkaasti silmiä auringon haitallisilta UV-säteiltä.
Myös silmät voivat palaa auringossa
Tiesitkö, että myös silmät voivat palaa auringossa?
Jos astistuminen UV-säteille on voimakasta, esimerkiksi vesillä, ympäriltä heijastuva kirkasvalo moninkertaistaa UV-säteiden altistuksen ja silmän pinnan sarveiskalvo voi vaurioitua.
Tilaa kutsutaan lumisokeudeksi.
Lumisokeuden oireet ovat aurinkoisen päivän jälkeen silmien kipu, punoitus ja valonarkuus. Silmiä kannattaa tällöin kostuttaa apteekista saatavalla kostustusgeelillä ja lepuuttaa pitämällä niitä kiinni.
Silmien pitkäaikainen altistus auringolle aiheuttaa pysyviä vaurioita, jotka voivat lopulta altistaa harmaakaihille ja silmänpohjan rappeutumiselle.
Lasten silmien suojaaminen on erityisen tärkeää
Lasten silmien suojaaminen auringolta on erittäin tärkeää, sillä lapsen silmän linssi päästää enemmän lävitse UV-säteilyä kuin aikuisen.
Hyvät aurinkolasit lapselle ovat sellaiset, jotka suojaavat myös sivuilta tulevilta säteiltä.
Silmiä voi suojata myös käyttämällä lippahattua.
Millaiset on hyvät aurinkolasit?
Ainakin nämä seikat kannattaa huomioida aurinkolaseja valitessa:
- Tärkeintä on, että aurinkolaseja on mukava pitää ja ne pysyvät hyvin paikallaan. Näin niitä tulee varmimmiten käytettyä.
- Aurinkolaseissa tulisi olla merkintä UV 100 % tai UV 400, jotka kertovat, että lasit suodattavat UV-säteilyn kokonaan pois.
- Jos veneilet tai oleskelet veden äärellä paljon, kannattaa valita aurinkolasit, jotka suojaavat silmiä myös sivuilta. Polarisoidut linssit auttavat näkemään veden alle ja vähentävät heijastuksia, mutta silmien suojaamisen suhteen ne eivät ole merkittävät.
- Myös halvat "markettilasit" saattavat suodattaa UV-säteilyn kokonaan pois ja useimmissa näin lukeekin. Tätä on kuitenkin vaikea todentaa, joten varminta on hankkia aurinkolasit optikolta.
Lähteet: Terveyskirjasto, Mehiläinen, Säteilyturvakeskus (STUK)
Artikkeli on julkaistu ensimmäisen kerran 27.5.2023