Kun aivoverisuoni menee tukkoon, jokaisella minuutilla on merkitystä. Verenkierron loppuminen johtaa nopeaan hermosolujen kuolemaan. Jokainen viidentoista minuutin viivästys liuotushoidon aloittamisessa merkitsee potilaalle yhden terveen elinkuukauden menettämistä, osoittaa tuore Helsingin yliopistossa ja Melbournen yliopistossa tehty tutkimus.
Toisaalta hoidon nopeuttaminen vain yhdellä minuutilla pelastaa potilaalle keskimäärin 1,8 tervettä elinpäivää lisää. Nopeampi hoito hyödyttää kaikkia aivoinfarktipotilaita, joskin nuoremmat hyötyvät siitä vielä vähän enemmän kuin iäkkäät.
– Säästä minuutti, säästä päivä on tämän tutkimuksen sanoma, sanoo tutkimusta johtanut neurologian dosentti Atte Meretoja Helsingin yliopistollisesta keskussairaalasta. Meretoja työskentelee tällä hetkellä myös Melbournen yliopistossa apulaisprofessorina.
Liuotushoito, tPA, on ainoa näyttöön perustuva äkillisen aivovaltimon tukkeutuman hoito. Hoidon tarkoituksena on estää tai pienentää muuten syntyvää aivoinfarktia. Jotta hoidosta olisi hyötyä, se on aloitettava viimeistään 4,5 tunnin sisällä oireiden alkamisesta.
– On kuitenkin aina parempi, mitä nopeammin hoito aloitetaan. Tutkimustuloksemme konkretisoi nyt ensimmäistä kertaa tämän kiireen merkityksen potilaalle. Verenkierron välitön palauttaminen aivoihin on ratkaisevan tärkeää aivosolujen ja potilaan toimintakyvyn pelastamiseksi, Meretoja sanoo.
– Pystymme nyt esittämään selvinä numeroina nopean hoidon hyödyt potilaalle. Toivomme, että tämä kannustaa parantaman aivohalvauspotilaiden hoitoketjua kaikkialla, mutta ennen kaikkea auttaa potilaita ymmärtämään kuinka tärkeää on hälyttää ambulanssi välittömästi oireiden ilmaannuttua, Meretoja sanoo.
Sairaaloiden ja ensihoidon yhteistyö on keskeistä hoidon nopeuttamisessa, mutta suurimmat viiveet syntyvät, kun potilaat odottavat kotona toivoen oireiden menevän itsestään ohi. Aivohalvauksen oireiden alkaessa ei pitäisi odottaa minuuttiakaan avun hälyttämistä, Meretoja painottaa. Oireiden tunnistamisen pitäisikin kuulua kaikkien yleistietämykseen.
HYKS:n Meilahden sairaala ja Royal Melbourne Hospital ovat maailman tehokkaimmin toimivia sairaaloita aivoinfarktin liuotushoidossa; niissä hoito alkaa noin vartin sisällä potilaan sairaalaan tulosta, mikä tarkoittaa, että tässä ajassa potilas on haastateltu, tutkittu, kuvattu, verikokeet on analysoitu ja hoito aloitettu. Useimmissa USA:n, Australian ja Euroopan keskuksissa hoidon aloittamiseen menee 70–80 minuuttia sairaalaan tulosta.
Lääkäriliitto myönsi hiljattain 4 000 euron suuruisen laatupalkinnon HYKS:n neurologian klinikan aivoverenkiertohäiriötiimille, Meilahden päivystyspoliklinikalle ja HYKS:n ensihoidolle aivoinfarktin liuotushoitoketjun kehittämisestä.
Stroke-lehdessä julkaistussa tutkimuksessa oli mukana 2 258 suomalaista ja australialaista aivoinfarktipotilasta. Tutkijat selvittivät, mikä merkitys hoidon nopealla aloittamisella on potilaan koko elinaikana. (Atte Meretoja ym. Stroke Thrombolysis. Save a Minute, Save a Day. Stroke 13March, 2014 epub ahead of print)
Aivoinfarktin tyypilliset oireet
➤ Äkillinen, yleensä kivuton suupielen roikkuminen
➤ Toispuoleinen käden tai jalan voimattomuus tai tunnottomuus
➤ Puhevaikeus
➤ Näköhäiriö tai kaksoiskuvat
➤ Tasapainohäiriö
➤ Oireiden ilmaantuessa soita välittömästi hätänumeroon!
Lähde: Helsingin yliopiston tiedote
Kuva: Helsingin yliopisto / Mauri Helenius