Mahalaukussa elelevä Helicobacter pylori voi aiheuttaa ihmiselle pohjukaissuolen haavan ja joskus se liittyy mahasyöpään. Helikobakteeria tavataan kaikkialla maapallolla ja enemmän kehitysmaissa, joissa hygieniataso on huono. Helikobakteeri auttaa myös ihmisen varhaishistorian tutkimusta.
Alpeilta löytyi taannoin jään sisältä muumio Ötzi, ja jäämiehen mahalaukusta on nyt eristetty 5 300 vuotta vanhaa helikobakteerin DNA:ta. Näyttää siltä, että kyseinen helikobakteeri on peräisin Aasiasta eikä Afrikasta, eli varhaiset eurooppalaiset saapuivat ainakin Alpeille pikemminkin idästä kuin etelästä.
Tutkimuslöytö kirvoitti tuoreessa Science-lehdessä useita kommentteja. On arvioitu, että noin puolet maapallon ihmisistä kantaa mahalaukussaan helikobakteeria, mutta vain 10 % ihmisistä saa siitä oireita. Helikobakteerista on tyypitetty 7 erilaista kantaa ja näitä voidaan käyttää väestön leviämistutkimuksissa.
Nykyeurooppalaisten helikobakteerin DNA on enemmän afrikkalaista alkuperää kuin Ötzin. Eurooppaan tultiin siis ennenkin Lähi-idästä ja Aasiasta. Ilmeisesti Ötzin tappoi kuitenkin keihäs eikä mahalaukun helikobakteeri, sillä hänen mahalaukkunsa oli täynnä ruokaa eikä viitteitä pohjukaissuolen haavan puhkeamasta ole löytynyt.
Lähde:
Maixner F ym. The 5300-year-old Helicobacter pylori genome of the Iceman. Science 2016;351:162.
Kirjoittaja:
Hannu Paajanen
gastrokirugian professori
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 9/16.