Jäämies Ötzin helikobakteerit olivatkin Aasiasta

Jäämiehen mahalaukusta on nyt eristetty 5 300 vuotta vanhaa helikobakteerin DNA:ta.

Mahalaukussa elelevä Helicobacter pylori voi aiheuttaa ihmiselle pohjukaissuolen haavan ja joskus se liittyy mahasyöpään. Helikobakteeria tavataan kaikkialla maapallolla ja enemmän kehitysmaissa, joissa hygieniataso on huono. Helikobakteeri auttaa myös ihmisen varhais­historian tutkimusta.

Alpeilta löytyi taannoin jään sisältä muumio Ötzi, ja jäämiehen mahalaukusta on nyt eristetty 5 300 vuotta vanhaa helikobakteerin DNA:ta. Näyttää siltä, että kyseinen helikobakteeri on peräisin Aasiasta eikä Afrikasta, eli varhaiset eurooppalaiset saapuivat ainakin Alpeille pikemminkin idästä kuin etelästä.

Tutkimuslöytö kirvoitti tuoreessa Science-lehdessä useita kommentteja. On arvioitu, että noin puolet maapallon ihmisistä kantaa mahalaukussaan helikobakteeria, mutta vain 10 % ihmisistä saa siitä oireita. Helikobakteerista on tyypitetty 7 erilaista kantaa ja näitä voidaan käyttää väestön leviämistutkimuksissa.

Nykyeurooppalaisten helikobakteerin DNA on enemmän afrikkalaista alkuperää kuin Ötzin. Eurooppaan tultiin siis ennenkin Lähi-idästä ja Aasiasta. Ilmeisesti Ötzin tappoi kuitenkin keihäs eikä mahalaukun helikobakteeri, sillä hänen mahalaukkunsa oli täynnä ruokaa eikä viitteitä pohjukaissuolen haavan puhkeamasta ole löytynyt.

Lähde:
Maixner F ym. The 5300-year-old Helicobacter pylori genome of the Iceman. Science 2016;351:162.

Kirjoittaja:
Hannu Paajanen
gastrokirugian professori

Kuva: Panthermedia

Julkaistu Lääkärilehdessä 9/16.