Vuosittain noin 600 suomalaista saa iriitin. Iriitti on silmän värikalvon tulehdus ja sitä esiintyy kaikenikäisillä, yleisimmin 20–50-vuotiailla. Taudin tarkka syntymekanismi on kuitenkin vielä pitkälti tuntematon, ja sairauden perimmäinen syy jää usein epäselväksi.
Oulun yliopiston ja Oulun yliopistollisen sairaalan johtamassa kansainvälisessä tutkimuksessa löydettiin kuusi geenialuetta, jotka liittyvät silmän värikalvon tulehduksen eli iriitin kehittymiseen. Näistä kolmea ei ole aiemmin yhdistetty iriittiin.
Kyseissä tutkimuksessa selvitettiin iriitin geneettistä taustaa tutkimalla biopankkien aineistoja Suomesta, Virosta ja Isosta-Britanniasta. Kattavat genomitiedot mahdollistivat yli 12 000 tulehduspotilaan ja lähes miljoonan verrokin vertailun.
Iriitin tiedetään aiemmista tutkimuksista liittyvän moniin autoimmuunisairauksiin, ja myös tietyt kudostyypit voivat altistaa sille.
Myös tässä tutkimuksessa havaittiin, että iriittiin liittyvät geenialueet sisältävät immuunijärjestelmän geenejä.
— Pystyimme nyt ensimmäistä kertaa osoittamaan, että tietyt geenialueet ovat yhteydessä iriitin kehittymiseen. Tutkimus auttaa meitä ymmärtämään aiempaa paremmin iriitin syntyyn vaikuttavia biologisia mekanismeja ja taudin yhteyttä autoimmuunisairauksiin. Löydökset voivat avata uusia näkökulmia myös iriitin hoitomuotojen kehitykseen, kertoo päätutkijana toiminut Fredrika Koskimäki Oulun yliopistosta.
Tutkimuksessa havaittiin myös kiinnostava yhteys iriitin ja tulehduksellisten suolistosairauksien välillä. Tulehduksellisia suolistosairauksia (Inflammatory Bowel Disease eli IBD) ovat haavainen paksusuolitulehdus, Crohnin tauti ja mikroskooppiset koliitit. Suomessa IBD:tä sairastavia on yli 56 000.