Suomessa terveydenhuollon henkilöstöllä tehdyssä tutkimuksessa todettiin alentunut rokotesuoja tällä kaudella kiertäviä, muuntuneita influenssa A(H3N2) -viruksia vastaan. Vasta-ainesuoja influenssa A(H1N1)pdm ja B-viruksia vastaan oli sen sijaan hyvä. Matalasta A(H3N2) vasta-ainesuojasta huolimatta rokote saattaa antaa suojaa myös muuntuneita viruksia vastaan niin sanotun ristisuojan avulla ja näin mahdollisesti vähentää vakavia influenssainfektioita.
Tutkimus tehtiin Terveyden ja hyvinvoinninlaitoksen ja HUS:n yhteistyönä ja julkaistiin Eurosurveillance-lehdessä.
Myös Yhdysvallat, Kanada ja Iso-Britannia ovat julkaisseet alustavia arvioita rokotteen tehosta muuntunutta influenssa A(H3N2) -virusta vastaan. Näiden tulosten perusteella rokotteen antama suoja muuntunutta A(H3N2) -virusta vastaan on merkitsevästi alentunut. Maailman terveysjärjestö hyödyntää tutkimustuloksia valitessaan seuraavalle influenssakaudelle rokoteviruksia. Esimerkiksi pohjoisella pallonpuoliskolla määritetään seuraavan kauden influenssarokotteen sisältö jo helmikuussa.
Potilaan Lääkäri kirjoitti aiheesta 9. tammikuuta artikkelissa "Influenssa alkoi varhain". Siinä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) Virusinfektiot-yksikön erikoistutkija Niina Ikonen kertoo, että uudenlaista muuntunutta influenssa A(H3N2)-viruskantaa alkoi ilmestyä ensimmäisen kerran vasta maaliskuussa. Silloin pohjoisen pallonpuoliskon rokotesuositus oli jo tehty. Uudenlaista A(H3N2)-virusta ei ollut enää mahdollista vaihtaa rokotteeseen ja siksi rokotteen antama suojateho ei ole paras mahdollinen H3N2-viruskantaa vastaan.
Lue lisää rokotteen tehosta täältä.
Lähde:
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Eurosurveillance: Reduced cross-protection against influenza A(H3N2) subgroup 3C.2a and 3C.3a viruses among Finnish healthcare workers vaccinated with 2013/14 seasonal influenza vaccine
Kuva:
Panthermedia