Influenssarokote — vieläkö se kannattaa ottaa?

Yleensä influnessarokotetta suositellaan otettavaksi syksyllä ennen epidemian alkua. Kannattaako rokotteen ottaminen vielä tammikuussa?

Rokote kannattaa ottaa ennen influenssakauden alkua, mielellään marras-joulukuussa.
Adobe
Rokote kannattaa ottaa ennen influenssakauden alkua, mielellään marras-joulukuussa.

Influenssarokote suojaa influenssalta ja sen jälkitaudeilta, kuten korvatulehdukselta, keuhkoputkentulehdukselta, keuhkokuumeelta sekä sydäninfarktilta ja aivoverenkierron häiriöltä.

Influenssa on influenssavirusten aiheuttama äkillinen ylempien hengitysteiden tulehdus. Influenssaepidemioita esiintyy joka talvi.

On arvioitu, että vuosittain Euroopassa sairastuu 4–50 miljoonaa ihmistä influenssaan. Tautiin kuolee ennenaikaisesti noin 15 000–70 000 ihmistä.

Milloin influenssarokote kannattaa ottaa?

Rokote kannattaa ottaa ennen influenssakauden alkua, mielellään marras-joulukuussa. Rokotuksen voi kuitenkin hakea vuodenvaihteen jälkeenkin.

Rokottamisesta ei ole haittaa influenssaepidemian aikanakaan.

Rokotteen antaman suojan kehittymiseen menee kuitenkin pari viikkoa. Jos on jo saanut influenssatartunnan, rokote ei ennätä estää sairastumista kyseistä influenssavirusta vastaan. Rokote voi kuitenkin suojata muilta myöhemmin kiertäviltä influenssaviruksilta.

Kuka saa influenssarokotteen ilmaiseksi?

Influenssarokotteen saavat kansallisessa ohjelmassa maksutta ne, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan tai joiden terveydelle rokotuksesta on merkittävää hyötyä. Tähän ryhmään kuuluvat:

  • raskaana olevat
  • kaikki 65 vuotta täyttäneet
  • alle 7-vuotiaat lapset
  • sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat
  • varusmiespalveluksensa aloittavat miehet ja vapaaehtoisen asepalveluksen aloittavat naiset
  • vakavalle influenssalle erityisen alttiiden henkilöiden lähipiiri

Maksuttomaan rokotukseen on oikeus myös henkilöillä, jotka asuvat tai oleskelevat pitkäaikaisesti laitosmaisissa olosuhteissa kuten vankeinhoitolaitoksissa ja vastaanottokeskuksissa.

Myös sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon henkilöstö, joka osallistuu potilaiden ja asiakkaiden välittömään hoitoon tai huoltoon saa maksuttoman rokotteen.

Jos on oikeutettu maksuttomaan influenssarokotukseen, ajanvarauksen voi tehdä oman hyvinvointialueen verkkosivuilta.

Jos ei kuulu maksuttomien influenssarokotusten kohderyhmiin, voi rokotetta kysyä apteekista, työterveyshuollosta tai yksityiseltä terveysasemalta. Apteekista ostettavan rokotteen voi käydä pistättämässä esimerkiksi omalla terveysasemalla.

Mikä on influenssatilanne nyt?

THL :n mukaan influenssaepidemia on käynnissä. Tartuntatautirekisteriin ilmoitetut influenssalöydökset ovat lisääntyneet. 

Viime viikkojen aikana myös influenssa B-löydösten määrä on kasvanut, mutta enemmistö löydöksistä on yhä influenssa A -löydöksiä. 

Influenssaa on todettu eri puolelta Suomea ja kaiken ikäisiltä.