Influenssaepidemia on laantumassa

Tämän kauden epidemia jää viime vuosia laimeammaksi, arvioi THL:n erityisasiantuntija Niina Ikonen.

Influenssaepidemia on edelleen käynnissä, mutta influenssa-aktiivisuus on vähentynyt useissa sairaanhoitopiireissä. Influenssa A -viruksen epidemiahuippu on ohitettu ja laboratoriovarmennetut löydösmäärät ovat vähentyneet.

– Kaiken kaikkiaan tämän kauden influenssaepidemia näyttäisi jäävän hieman viime vuosia laimeammaksi, vaikkakin osassa sairaanhoitopiireistä epidemia on ollut normaalia ärhäkkäämpi, erityisasiantuntija Niina Ikonen THL:stä sanoo tiedotteessa.

Rokotteen teho hyvä etenkin lapsilla

Talven rokote antoi suojaa neljää virusta vastaan, mutta liikkeellä on ollut lähinnä kahta influenssa A -virusta. Kauden alussa valtaviruksena olivat A(H1N1)pdm09-virukset. Kauden edetessä A(H3N2)-virusten osuus on lisääntynyt.

– Näyttää siltä, että tämän talven rokote tehosi liikkeellä oleviin viruksiin lapsilla hyvin ja ikäihmisillä kohtalaisesti. Nyt influenssakauden loppupuolella valtaviruksena ollut A-virus on muuntunut kauden aikana, joten tällä voi olla vaikutusta rokotteen lopulliseen suojatehoon, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek kertoo tiedotteen mukaan.

Reilu viidennes otti rokotteen

Tällä kaudella myös influenssarokotekattavuus näyttää nousevan hieman paremmaksi kuin viime vuosina. Kaikista suomalaisista reilu viidennes on saanut tällä kaudella kansallisen rokotusohjelman mukaisen influenssarokotuksen.

Rokotuksen on saanut noin kolmasosa lapsista, jotka ovat iältään 6 kuukaudesta 6 vuoteen. Myös 65 vuotta täyttäneistä noin puolet on rokotettu. Lopulliset rokotuskattavuustiedot julkaistaan myöhemmin keväällä myös terveydenhuollon työntekijöistä.

WHO on antanut suosituksensa ensi kauden 2019–2020 rokoteviruksista. WHO suosittelee molempien influenssa A -virusten päivitystä ensi kauden rokotteeseen. B-virusten osalta muutoksia ei suositeltu. Suomeen hankitaan myös ensi kaudella neljää influenssavirusta sisältävä rokote.

Kirjoittaja
Ulla Toikkanen
toimittaja

Kuva
Panthermedia