Influenssan riski munuaisensiirron jälkeen on viisinkertainen ja sairaalahoidon tarve influenssan vuoksi on nelinkertainen muuhun väestöön verrattuna. Lisäksi influenssaan sairastuneista viisi prosenttia menehtyy. Sairaalahoidossa olleista yhdeksän prosenttia menehtyy.
Tiedot ilmenevät HUS:ssa tehdyssä rekisteritutkimuksessa (Helanterä I ym. Am J Transplant 30.11.20).
Munuaisensiirron saaneilta tulisi Ilkka Helanterän mukaan ottaa influenssa-aikana flunssan kaltaisten oireiden ilmennyttyä influenssatesti aiempaa herkemmin. Hän suosittelee myös influenssarokotetta.
– Tiedetään, että influenssarokote on tehokas ja turvallinen myös munuaisensiirtopotilaille, joten suosittelemme vahvasti myös heitä ottamaan rokotteen, Helanterä sanoo tiedotteessa.
Hän on nefrologian erikoislääkäri HUS Vatsakeskuksen elinsiirto- ja maksakirurgialla.
Iäkkäillä munuaisensiirtopotilailla tutkitut suhteelliset riskit olivat yllättäen pienimmät. Tämä saattaa Helanterän mukaan johtua siitä, että kyse on valikoituneesta joukosta ja iäkkäillä on vähemmän sosiaalista kanssakäyntiä kuin nuorilla.
Rekisteritutkimukseen koottiin kaikki laboratoriokokein varmennetut influenssatapaukset sekä influenssan vuoksi sairaalahoitoon joutuneet munuaisensiirtopotilaat 1995–2017 ja heitä verrattiin muuhun väestöön.
Tutkimuksessa oli mukana lähes 4 000 munuaiselinsiirron saanutta henkilöä. Influenssa todettiin vuosittain noin 10–70 munuaisensiirtopotilaalla. Influenssojen määrä on selvästi lisääntynyt munuaisensiirtopotilailla viime vuosina.
Hyljinnänestolääkitys heikentää vastustuskykyä
Suurentuneen influenssariskin taustalla on elinsiirteen hyljintää estävä lääkitys. Lääkkeen heikentämä immuniteetti jättää elinsiirteen rauhaan, mutta haittavaikutuksena on infektioiden suurentunut riski.
Tähän asti on tiedetty, että monet herpesvirukset, kuten sytomegalovirus ja mononukleoosia aiheuttava EBV-virus voivat aiheuttaa vakavia infektioita elinsiirtopotilaille, samoin polyoomavirukset munuaisensiirron jälkeen. Siksi näiden virusten aiheuttamia tartuntoja seurataan ja seulotaan elinsiirtopotilailla.
Tutkimus on ensimmäinen osa laajempaa hanketta, jossa kartoitetaan infektiotautien epidemiologiaa munuaisensiirtopotilailla HUS;n elinsiirtorekisterin sekä THL:n tartuntatauti- sekä HILMO-hoitoilmoitusrekisterien avulla.
Minna Pihlava
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.