Suomalaistutkimuksessa selvitettiin ensimmäistä kertaa vanhemman osittain geneettisistä tekijöistä riippuvan kronotyypin eli vuorokausirytmin yhteyttä lapsen uneen.
Iltavirkkujen äitien lapsilla on enemmän unirytmin kehityksen vaikeuksia kuin muilla, osoitti THL:n, HUS:n Lastentautien tutkimuskeskuksen, Pirkanmaan sairaanhoitopiirin, Helsingin yliopiston, Tampereen yliopiston ja Itä-Suomen yliopiston tutkimus. Isän kronotyypillä ei tutkimuksen mukaan ollut vaikutusta.
Tutkimuksen mukaan alle kaksivuotiailla lapsilla esiintyi samanlaista vuorokausirytmin iltapainotteisuutta kuin äidillä. Lasten oli vaikea asettua nukkumaan illalla tai myöhäisenä nukkumaanmenoaikana. Lapsilla raportoitiin myös enemmän univaikeuksia.
Unipulmia esiintyy eniten alle kaksivuotiailla lapsilla. Niiden yhteyttä vanhempien vuorokausirytmiin ei ole tutkittu aiemmin. Tiedetään kuitenkin aikuisten unitutkimuksista, että iltavirkkuus on muun muassa riski unettomuudelle ja pitkäaikaiselle väsymykselle.
– Alle kaksivuotiaan vuorokausirytmin iltapainotteisuus ei vaikuttanut kokonaisunen määrään. Iltavirkun äidin vauvat nukkuvat pidempiä päiväunia, mikä sitten nipistää yöunen pituutta, sanoo tiedotteessa LT, dosentti Juulia Paavonen.
Perhe voi muuttaa tottumuksiaan, jotta lapsi herää öisin harvemmin ja myös nukahtaminen illalla helpottuu. Lastenpsykiatriaan erikoistuvan Paavosen mukaan lasten unikouluja ei aina tarvita, vaan perheitä voi auttaa tekemään unenhuollollisia korjausliikkeitä.
– Tämä tutkimus ei anna vastauksia suoraan lapsen vuorokausityypistä, mutta koko perheen päivärytmin muutoksilla tuetaan myös lapsen unirytmin kehitystä. Se kehittyy osana perheen unirytmiä. Pikkulapsella on kovin vähän omia unirytmin säätelykeinoja, Paavonen huomauttaa.
Tutkimus perustui CHILD-SLEEP-kohorttiin, joka kerättiin Pirkanmaalta vuosina 2011–2017. Siinä seurattiin 1 220 äitiä ja 1 116 isää, joiden unenlaatua ja vuorokausirytmiä mitattiin kyselylomakkeilla. Vanhemmat vastasivat raskauden aikana, lapsen ollen kolmen, kahdeksan, 18 kuukauden ja kahden vuoden ikäinen. Samoina aikoina lasten unta mitattiin.
Kirjoittaja:
Tuomas Keränen
Toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla 8.1.2019.