Ilmastonmuutos vaikuttaa terveyteen

Sää ja ilmasto vaikuttavat ihmisen terveyteen monin tavoin, suoraan ja välillisesti.

Ilmastonmuutos on vääjäämätön, vaikka hiilidioksidipäästöjä leikattaisiin rajusti. Ilmastonmuutos tuo mukanaan merkittäviä terveysongelmia, jotka koskettavat maapallon jokaista asukasta. Ilmastonmuutos on jo alkanut, mutta jokainen ihminen voi vaikuttaa sen laajuuteen. Lääkäreillä on tässä oma työsarkansa kynnettävänä.

Näin kiteytyy viime viikolla Helsingissä pidetyn Global Health Summit -seminaarin sanoma. Lääkärikunnalle puhujilla oli erityinen viesti: ottakaa ilmastonmuutos vakavasti ja olkaa osa ratkaisua.

Sää ja ilmasto vaikuttavat ihmisen terveyteen monin tavoin, suoraan ja välillisesti. Lista terveysuhkista, joita maapallon hyvin monimutkaisen kokonaisuuden tasapainon häiriöistä syntyy, on pitkä.

Muutoksilla on vaikutusta muun muassa vesivarantoihin, ruoan- ja energiantuotantoon ja rakennetun ympäristön turvallisuuteen. Maanviljelystä uhkaavat yhä laajempi tuholaiskirjo, kuivuus ja tulvat. Merenpinnat kohoavat ja tekevät rannikkoseuduista asumiskelvottomia. Erilaiset zoonoosit ja harvinaiset virustaudit yleistyvät. Vesihuollon ongelmat aiheuttavat tappavia epidemioita. Ravinnon ja veden puute ajaa ihmisiä ilmastopakolaisiksi.

Vähähiilisen talouden saavuttaminen mahdollista

Sään lämpenemiseen on Suomessa monien mielestä varaakin, mutta terveysnäkökulmasta siitä on haittaa. Ongelmat saattavat olla aluksi verrattain pieniä, mutta muiden alueiden suuremmat vaikeudet vaikuttavat myös meihin, Duodecimin ja Tampereen yliopiston järjestämän seminaarin puhujat painottavat.

UCL Global Health -instituutin johtajan, professori Anthony Costellon mukaan ihmisten jokapäiväisten valintojen täytyy muuttua ratkaisevasti ja teollisuuden ja liike-elämän tulee siirtyä vähähiiliseen toimintaan.

Debatissa ei tarvitse jumittua aiheeseen talouden nollakasvusta, sillä vähähiilinen talous on mahdollinen saavuttaa. Tätä sanomaa viestittää myös Yhdysvaltain presidentti Barack Obama, joka julkaisi vastikään suunnitelman leikkauttaa merkittävästi voimalaitosten aiheuttamia hiilidioksidipäästöjä. Obama perusteli päätöstä erityisesti terveyssyillä.

Käytännössä lääkäreiden tulisi miettiä, mikä vaikutustapa olisi itselle sopivin. Painoarvoa lääkärin sanoilla omissa yhteisöissään kyllä on.

– Lääkärin ei tarvitse ryhtyä poliitikoksi, vaan kytkeä itsensä uudelleen niihin arvoihin, jotka hänet lääkäriksi ovat saatelleet. Ilmastonmuutos on suuri riski terveydelle, se on lääkärin lähtökohta, luonnehtii fyysikko John Ashton, riippumaton asiantuntija, joka on aiemmin toiminut Englannin ulkoministeriön ”ilmastodiplomaattina”.

Hänen mukaansa on rikos lääkärikutsumustaan kohtaan, jos jättää äänensä käyttämättä.

Kirjoittanut:
Jaana Ahlblad
toimittaja

Kuva:
Panthermedia