Ilmansaasteiden on aiemmin osoitettu lisäävän psykoosien ja mielialahäiriöiden esiintyvyyttä. Hallitseva teoria ilmiön syystä on se, että pienhiukkaset läpäisevät veri-aivoesteen ja laukaisevat aivoissa tulehdusreaktioita. Brittiläinen tutkimusryhmä totesi, että ilmansaasteet vaikuttavat jo sairastuneiden potilaiden oireiston voimakkuuteen ja palvelujen käyttöön.
Tutkijat seurasivat Lontoon neljän lähiön potilaita, jotka olivat hakeutuneet ensi kertaa hoitoon psykoosin tai mielialahäiriön takia vuosina 2008–2012. Psykiatristen sairaalahoitopäivien ja avohoitokäyntien määrän oletettiin heijastavan oireiden vaikeusastetta. Alueiden ilmasta määriteltiin 3 kuukauden keskiarvot saastepitoisuuksille. Sekoittavien tekijöiden vaikutus pyrittiin eliminoimaan kolmessa tilastollisessa mallissa.
Ilmansaasteiden pitoisuuden nousu seuraavaan kvartaaliin sairastumista seuraavan vuoden aikana oli yhteydessä sairaalahoitopäivien määrään seuraavasti: typpidioksidi NO 2 18 %, typpioksidit NO x 18 % ja alle 2,5 µm:n pienhiukkaset PM 2.5 11 %. Vuosina 1–7 sairastumisen jälkeen ilmansaasteiden pitoisuuden nousu seuraavaan kvartaaliin oli yhteydessä psykiatristen avohoitokäyntien määrään seuraavasti: NO 2 32 %, NO x 31 %, PM 2.5 7 % ja alle 10 µm:n pienhiukkaset PM 10 9 %. Ilmansaasteiden ja palvelujen käytön välillä havaittiin annos-vastesuhde, esimerkiksi avohoitokäyntien määrä nousi NO 2 -pitoisuuden kasvaessa ensimmäisestä kvartaalista neljänteen 16 %, 32 % ja 48 %.
Tutkijat tulkitsevat tuloksiaan siten, että ilmansaasteet voimistavat psykoosien ja mielialahäiriöiden oireita ja lisäävät siten palvelujen kysyntää. NO 2 - ja NO x -päästöjä aiheuttavat erityisesti raskas liikenne ja dieselajoneuvot. Voimmekohan toivoa, että autoilun sähköistyminen lievittää psykiatristen palvelujen kysynnän kasvua tulevaisuudessa?
Newbury JB, Stewart R, Fisher HL, Beevers S ym. Association between air pollution exposure and mental health service use among individuals with first presentations of psychotic and mood disorders: retrospective cohort study. Br J Psychiatry 2021;219:678–85. doi: 10.1192/bjp.2021.119
Tero Taiminen
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.