Ihon kutina johtuu usein kuivuudesta — näin hoidat kuivaa ihoa

Kuiva ja kutiseva iho on erityisesti talviaikaan yleinen. Myös jotkut sairaudet voivat aiheuttaa ihon kuivuutta ja kutinaa.

Kuiva iho kutisee, kiristää ja hilseilee.
Adobe/AOP
Kuiva iho kutisee, kiristää ja hilseilee.

Ihon kutina johtuu useimmiten sen kuivuudesta. Varsinkin talviaikaan kuiva ja kutiseva iho on yleinen vaiva. Kutinan lisäksi kuiva iho voi tuntua karhealta, kireältä ja se hilseilee.  

Jos iho on todella kuiva, se voi myös halkeilla ja vuotaa verta. Näin kuiva iho on yleensä myös kivulias. Jos iho on kuivuuden vuoksi halkeileva, erilaiset tulehdukset uhkaavat sitä helpommin.

Mistä ihon kuivuus johtuu?

Lääketieteellisesti kuivalla iholla tarkoitetaan tilannetta, jossa ihon uloimman kerroksen eli sarveissolukerroksen rasvapitoisuus on niin pieni, että vettä pääsee haihtumaan ihon syvemmistä kerroksista. Tämän seurauksena ihon pintakerros eli epidermis kuivuu ja ihoon muodostuu lievä tulehdus, joka oireilee kutinana.

Ihon kuivuus voi johtua useista syystä. Yleisimpiä ovat talvikausi, kuiva huoneilma, liiallinen saippuapesu, liian voimakkaiden kemikaalien käyttö, ikääntyminen tai erilaiset ihosairaudet.

Atopia on Suomessa yleinen

Noin jopa viidennes suomalaisista on atooppinen ihottuma. Atopiassa ihosolut eivät tuota normaalia määrää pitkäketjuisia rasvoja eli keramideja.

Atooppisen ihottuman oireita ovat ihon kutina, kuivuus, karheus, punoitus ja rikkoutunut iho.

Atopia oireilee lapsilla yleensä raajoissa ja taipeissa ja aikuisilla pään alueella, ylävartalossa, taipeissa ja käsissä.

Atooppinen ihottuma on yleinen tauti ja sitä sairastaa noin 10-20 % suomalaisista jossain vaiheessa elämäänsä.

Atopia voi oireilla pelkkänä ihottumana, mutta myös nuhana, silmäoireina ja astmana, mutta useasti näiden yhdistelminä.

Erittäin kuiva iho voi halkeilla ja altistaa erilaisille tulehduksille.
Adobe/AOP
Erittäin kuiva iho voi halkeilla ja altistaa erilaisille tulehduksille.

Kun limakalvot kuivuvat

Myös limakalvot voivat kuivua.

Alapään limakalvojen kuivuminen liittyy usein ikääntymiseen ja naisilla vaihdevuosiin. Myös monet lääkkeet, imettäminen ja e-pillerit saattavat aiheuttaa limakalvojen kuivumista.

Alapään limakalvojen kuivuutta voi hoitaa tehokkaasti erilaisilla kosteuttavilla tuotteilla, kuten öljyillä, voiteilla ja kosteutusgeeleillä.

Saippuapesua kannattaa välttää ja pestä intiimialue joko pelkällä vedellä tai kosteuttavalla pesunesteellä tai -öljyllä.

Nenän limakalvot kuivuvat herkästi talviaikaan, allergiakaudella tai erilaisten lääkehoitojen ja sairauksien johdosta. Myös voimakas pölylle altistuminen tai kasvomaskit kuivattavat nenän limakalvoja.

Nenän limakalvoja voi kostuttaa apteekista saatavilla kosteuttavilla nenäsuihkeilla ja nenätipoilla.

Myös suun limakalvot voivat kuivua. Se on yleinen vaiva ikäihmisillä, mutta myös useat lääkkeet ja sairaudet kuivattavat suun limakalvoja.

Sjögrenin oireyhtymässä silmien, suun ja sukuelinten limakalvot kuivuvat voimakkaasti. Tämä johtuu limakalvojen kosteutta ylläpitävien rauhasten asteittaisesta tuhoutumisesta.

Sjögrenin oireyhtymä on autoimmuunisairaus, joka voi tulla ensisijaisena sairautena tai liittyä reumaattisiin autoimmuunitauteihin, kuten nivelreumaan. Suurin osa potilaista on naisia.

Sjögrenin oireyhtymä kuivattaa limakalvot.
Adobe/AOP
Sjögrenin oireyhtymä kuivattaa limakalvot.

Miten hoidan kuivaa ihoa?

Tärkeintä kuivan ihon hoidossa on kosteuttaminen. Tuoksuttomat perusvoiteet tai kosteuttavat öljyt auttavat säilyttämään ihon kosteustasapainon.

Liiallista pesemistä ja erityisesti kuivattavien pesunesteiden ja saippuoiden käyttöä kannattaa välttää. Tarvittaessa ihon voi pestä suihkussa perusvoiteella.

Jos iho kutisee voimakkaasti ja on tulehtunut, hydrokortisonivoide on hyvä apu.

Riittävä unensaanti ja terveelliset elämäntavat ylläpitävät ihon kosteustasapainoa osana kehon kokonaishyvinvointia.

Milloin lääkäriin?

Jos kotihoito ei auta ja ihon kuivuus ja kutina häiritsevät normaalia elämää ja nukkumista, on hyvä varata aika lääkärille.

Ihottumat kroonistuvat helposti ja jos iho on jatkuvasti rikki, se altistuu erilaisille bakteeri-infektioille.

Jos ihottumaan liittyy huonovointisuutta tai kuumeilua, kannattaa olla yhteydessä hoitavaan lääkäriin tai hoitajaan. Kyseessä voi olla infektio tai allerginen reaktio.

Kivulias ihottuma, johon liittyy paiseita, rakkuloita tai märkiviä alueita, on aina syy käydä lääkärissä. Kyseessä saattaa olla viruksen tai bakteerin aiheuttama tulehdus.