Ihmiseen tarttuvaa jänisruttoa tavallista enemmän Oulun seudulla

Jänisruton aiheuttava tularemiabakteeri tarttuu ihmiseen erittäin herkästi, ja jo pieni määrä bakteereja riittää aiheuttamaan taudin.

Elintarviketurvallisuusvirasto Evirassa on tutkittu kesän aikana tavallista enemmän jänisruttoon kuolleita eläimiä, jotka ovat kaikki olleet peräisin Oulusta ja sen lähialueilta. Jänisruton aiheuttava tularemiabakteeri tarttuu ihmiseen erittäin herkästi, ja jo pieni määrä bakteereja riittää aiheuttamaan taudin. Jänisrutto ei normaalisti tartu ihmisestä toiseen.

Eviran mukaan jänisruttotartunnan saanut eläin menettää taudin loppuvaiheessa ihmisarkuutensa ja hakeutuu pihapiireihin.

– Onkin tärkeää pitää huolta siitä, etteivät ulkona leikkivät lapset ole kosketuksissa sairastuneisiin eläimiin, sanoo erikoistutkija, ELT Varpu Hirvelä-Koski Eviran tuotanto- ja villieläinterveyden tutkimusyksiköstä.

Jänisruttotartunnan voi saada suoraan sairaasta tai kuolleesta eläimestä esimerkiksi haavainfektiona, silmän sidekalvon kautta tai hengitysteitse. Tauti voi myös tarttua bakteerin saastuttamasta juomavedestä tai verta imevien hyönteisten välityksellä.

Jänisruttoa ei voi tunnistaa ulkoisista merkeistä

Taudinmääritykseen tarvitaan eläimen ruumiinavaus, sillä sitä ei voi todeta eläimen ulkoisista merkeistä. Tauti aiheuttaa tyypillisiä pesäkemäisiä tulehdusmuutoksia sisäelimiin, erityisesti pernaan ja maksaan. Bakteerin esiintyminen kudoksissa varmistetaan erikoisvärjäyksellä. Kuolleina löytyneet jäniseläimet voi lähettää tutkittaviksi Eviran Oulun toimipaikkaan.

Ihmisellä tularemia on tyypillisesti kuumetauti, johon voi liittyä päänsärkyä, lihaskipuja ja imusolmuketurvotusta. Hyönteisten välittäessä taudin ihmiseen pistoskohtaan syntyy haavauma ja paikallinen tulehdus. Hengitysteitse saatu tartunta voi aiheuttaa keuhkokuumeen. Silmään voi tulla kipeä sidekalvontulehdus. Taudin itämisaika ihmisellä on yleensä 3–5 päivässä, mutta se voi olla pitempikin.

Ohessa ohjeet, siitä miten jäniksen voi lähettää Eviralle:

Eläimen käsittely:
Kuolleina löydettyjä jäniksiä käsiteltäessä kädet on suojattava suojakäsinein tai ehjällä muovipussilla. Eläimen ruhoa on siirrettävä varovasti, ja erityisesti on vältettävä pöllyttämästä turkissa mahdollisesti olevia kuivuneita eritteitä.

Lähetysohjeet:

Lähetys linja-autorahtina osoitteella: Evira, Matkahuolto, Oulu. Evira maksaa kuljetuksen. Lähettäjälle toimitetaan tutkimusvastaus postitse.

Pakkausohje:
Ruho kääritään ensin sanomalehtipaperiin, sitten kaksinkertaiseen muovipussiin tai -säkkiin, sitten pahvi- tai styroksilaatikkoon. Laatikkoon voi panna kylmävaraajia. Mukaan lähete, jossa on lähettäjän nimi, postiosoite ja puhelinnumero sekä tieto siitä, mistä jänis on löytynyt.

Lue myös:
Jänisrutto on loppukesän tauti

Lähde:
Evira

Kuva:
Panthermedia