Brittiläis-suomalaisessa hankkeessa kehitetään sormenjälkitunnistukseen perustuvaa nopeaa huumeseulontamenetelmää.
Opioidikorvaushoidossa olevien potilaiden täytyy yleensä käydä toistuvasti hoitopaikassa, jossa he ottavat lääkkeen valvotusti. Potilaiden täytyy myös antaa säännöllisesti virtsanäyte huumeettomuuden varmistamiseksi. Virtsanäytteen antamista valvoo aina hoitohenkilökuntaan kuuluva henkilö, ettei potilas voi käsitellä tai vaihtaa näytettä.
– Yleisimmin käytetty huumeseulontamenetelmä opioidikorvaushoidossa on ollut huumetutkimus virtsasta. Maailmalla on kehitetty myös sylki- ja hiusnäytteisiin perustuvia menetelmiä, kertoo päihdelääketieteen professori Ulrich Tacke Itä-Suomen yliopistosta.
Uusimmassa seulontamenetelmässä viimeaikainen huumeidenkäyttö voidaan paljastaa analysoimalla hikeä sormenpäästä. Tulokset saadaan muutamassa minuutissa.
Sormenjälkitunnistukseen perustuvan huumeseulonnan etu virtsanäytteiden käyttöön verrattuna on mm. se, ettei tarvita erillisiä näytteenottohuoneita tai vessoja.
– Sormenjälkinäyte annetaan vastaanottotiloissa, ja näytteen antaja on aina tiedossa. Vaikka sormenjälkinäyte annettaisiinkin eri paikassa, tulevaisuudessa näytteen antaja olisi biometrisesti tunnistettavissa, Tacke toteaa.
Ulla Toikkanen
toimittaja
Kuva: Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehdessä 9/2014.