Husissa on saatu hyviä tuloksia koronavirusinfektion aiheuttamien pitkäaikaisoireiden hoidossa, kuultiin Neurologipäivillä 2021.
Husin COVID-19-poliklinikalla on tarjottu moniammatillista kuntoutusta sekä yksilöhoitona että ryhmäkuntoutuksena.
– Tulokset ovat rohkaisevia. Potilaat ovat tyytyväisiä saamaansa yksilölliseen kuntoutuksen tukeen. Vaikka oireet ovat sitkeitä, sairausjaksot lyhenevät ja oireettomat jaksot pitenevät. Ryhmäkuntoutuksessa potilaat saavat uusia selviytymiskeinoja oirejaksoihin, klinikan ylilääkäri Helena Liira kertoo tiedotteessa.
Oireista on mahdollista parantua
Potilaiden tukena on psykologista, lääkäreistä, sairaanhoitajasta ja fysioterapeutista koostuva tiimi. Tapaamisissa perehdytään muun muassa keskushermoston rauhoittamiseen, unen merkitykseen ja toimintakyvyn ylläpitämiseen.
– COVID-19 on monimutkainen sairaus, johon liittyy sekä biologisia että psykologisia mekanismeja. Vaikka yhtä parantavaa hoitoa pitkäaikaisoireisiin ei ole, kuntoutumista voidaan edistää monin tavoin. Vertaistuen rooli toipumisessa on merkittävä.
Liira pitää nyt nähtyjä edistysaskeleita merkittävänä myös muiden pitkäaikaisoireista kärsivien kannalta.
– Meillä on tuhansia potilaita, joiden työ- ja toimintakyky on vaarassa. Nämä oireet pitää ottaa vakavasti ja tarjota potilaille apua, ennen kuin oireet ehtivät kroonistua. Samalla haluan sanoa, että olen toiveikas. Näistä oireista on mahdollista parantua kokonaan.
Anne Seppänen
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.