Helsingin Meilahden sairaala-alueella käy tällä viikolla poikkeuksellinen kuhina. Siltasairaalassa tehdään viimeisiä valmisteluja ennen tilojen käyttöönottoa.
Uusi sairaala korvaa Töölön sairaalan, josta Meilahteen muuttavat muun muassa ortopedia, traumatologia ja neurokirurgia. Siltasairaalassa on 16 leikkaussalia ja 58 tehohoitopaikkaa.
Siltasairaalaan muuttavat Töölön sairaalan ja Tornisairaalan tehohoitopaikat.
– Tämä on yhdessä Tornisairaalan 19 leikkaussalin kanssa kansainvälisestikin erittäin suuri kokonaisuus, sanoi projektissa tiiviisti mukana ollut tukielin- ja plastiikkakirurgian toimialajohtaja Jarkko Pajarinen Siltasairaalan esittelytilaisuudessa maanantaina.
Uudenlaisia tiloja
Tilat sisältävät paljon uutta tekniikkaa. Kansainvälisestikin harvinainen on Raptor-nimen saanut yksikkö. Kyseessä on huonetila vaikeasti vammautuneen tai sairaan potilaan välittömään hoitoon. Huone on varusteltu niin, että kaikki diagnostiikan ja hoidon vaiheet voidaan tehdä samassa tilassa.
Nykyisissä tiloissa Töölön sairaalassa potilasta on saatettu joutua kuljettamaan sairaalan sisällä kuvantamistutkimuksiin ja leikkaussaliin, Pajarisen mukaan pitkiäkin matkoja.
Pajarinen kuvaa tilaa ainutlaatuiseksi. Lähin samantapainen tila on Saksassa. Hän arvioi, että tilaa käytetään muutaman kerran viikossa.
Siltasairaalassa on myös yksi erittäin tartuntavaarallisen tehohoitopotilaan huone, jonne on sisäänkäynti ulkoa. Huoneessa saatettaisiin hoitaa sellaisia tehohoitoa vaativia potilaita, joilla on esimerkiksi ebola tai multiresistentti tuberkuloosi.
Potilaiden hoito käynnistyy Siltasairaalassa maanantaina 23. tammikuuta.
Töölön sairaalan tapaturma-asema yhdistyy osaksi Meilahden yhteispäivystystä, joka toimii uudistuksen jälkeen kolmessa sairaalassa eli Siltasairaalassa, Tornisairaalassa ja Haartmanin sairaalassa.
Yle kertoi tammikuun alussa, että suuri joukko Töölön tapaturma-aseman hoitajia uhkaa irtisanoutua, koska he vastustavat sulautumista.
Jarkko Pajarisen mukaan kyseessä on iso muutos henkilökunnalle.
Hänen mukaansa tilojen käyttöönottoon on varauduttu jo useamman vuoden ajan, ja sitä on suunniteltu henkilöstön kanssa.
– Toki isossa hankkeessa on aina viime metreille asti asioita, joita ratkotaan, hän muotoilee.
Uutta sädehoitolaitetta voi ohjata magneettikuvantamisella
Syöpäkeskuksen uudisosaan tulivat ensimmäiset potilaat jo vuoden alussa, 3. tammikuuta.
Uudisrakennukseen siirtyy syöpätautien toimintoja Syöpätautien klinikalta, Tornisairaalasta ja Paciuksenkatu 21:n polikilinikoilta sekä hematologien toimintaa Kolmiosairaalasta.
Yksikön vanha nimi Syöpätautien klinikka jää pois käytöstä. Sairaalan uusi nimi on Syöpäkeskus, joka käsittää uudisosan ja nykyisen Syöpätautien klinikan.
Syöpäkeskuksessa uutta tekniikkaa edustaa Suomen ensimmäinen magneettikuvantamisella ohjattu sädehoitolaite. Uusia sädehoitolaitteita on kaikkiaan kolme.
Magneettikuvantamisella ohjattu sädehoitolaite mahdollistaa aiempaa tarkemman pehmytkudoskasvainten hoidon. Tämä koskee esimerkiksi haimasyöpää ja maksasyöpää.
– Esimerkiksi haimasyöpäpotilaiden osalta tavoite on pienentää kasvaimia niin, että pystytään etenemään leikkaushoitoon yhä useamman potilaan kohdalla, kertoi Syöpäkeskuksen toimialajohtaja Johanna Mattson .
Laite otetaan käyttöön maaliskuun alussa.
Kymmenen vuoden hanke
Siltasairaalan suunnittelu käynnistyi virallisesti marraskuussa 2012. Suunnitteluun on osallistunut satoja työntekijöitä.
Yksi suunnittelun apukeino olivat Husin pysäköintihalliin pystytetyt mallihuoneet. Niiden avulla henkilökunta sai kommentoida toiveitaan esimerkiksi pistorasioiden paikoista. Mallihuoneita tehtiin esimerkiksi yhden hengen potilashuoneesta ja päivystyksen shokkihuoneesta.
Siltasairaala on Husin historian suurin rakennushanke. Se maksoi 305,5 miljoonaa euroa. Suunnittelu käynnistyi marraskuussa 2012, rakentaminen tammikuussa 2018.
Valmista tuli kesäkuussa 2022.
Minna Pihlava
Juttu on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.