Pakko-oireisesta häiriöstä kärsii 2-3 prosenttia suomalaisista. Kyseessä on voimakkaasti toimintakykyä haittaava ja helposti kroonistuva häiriö.
Kouluttajapsykoterapeutti Jan-Henry Stenbergin mukaan monet suomalaiset tarvitsisivat mahdollisen lääkehoidon lisäksi tehokasta psykoterapiaa pakko-oireisen häiriön hoitoon.
– Tähän saakka sitä on ollut saatavilla heikosti ja vain pieni osa psykoterapeuteista tuntee pakko-oireisen häiriön hoitotekniikoita riittävästi. Lisäksi moni potilas ei koskaan hakeudu hoitoon, hän sanoo.
HUS on tuonut hoitovalikoimaan kognitiiviseen käyttäytymisterapiaan perustuvan terapian, jota käydään internetin välityksellä. Potilaan etenemistä hoidossa seuraa ja tukee terapeutti. Muun muassa Ruotsissa ja Australiassa tällaisista hoidoista on hyviä kokemuksia ja tutkimusnäyttö nettiterapian vaikuttavuudesta on vahva.
– Pakko-oireisen häiriön nettiterapia parantaa merkittävästi pakkoajatuksista ja pakkotoiminnoista kärsivien suomalaisten terveyspalveluita. Nyt kehitetty hoito on tavoitteellista, rakenteeltaan selkeää ja etenee askel askeleelta, Stenberg sanoo.
Tavoitteena on, että mahdollisimman moni hoitoa tarvitseva saisi apua riittävän aikaisessa vaiheessa ongelmien pitkittymisen ja vaikeutumisen ehkäisemiseksi. Nettiterapiaan pääsee lääkärin lähetteellä joka puolelta Suomea ja hoito on asiakkaille ilmaista.
Tutustu Mielenterveystalon toimintaan.
Lue lisää:
Apua unettomuuteen omahoito-ohjelmasta
Netissä apua epävakaaseen persoonallisuushäiriöön
Terapiaa hakemassa
Lähde:
HUS-kuntayhtymä
Kuva:
Panthermedia