Koronavirusnäytteiden analysointi HUS:n Koronakeskuksessa on saatu täyteen vauhtiin. Keskus muodostuu HUSLABin virologian laboratoriosta Meilahdessa ja SYNLAB Suomi Oy:ltä vuokratusta Kivihaan automaatiolinjastosta.
Koronakeskuksen tuotantoprosessi Kivihaassa on suunniteltu tuhannelle näytteelle tunnissa. Toistaiseksi näin suuren määrän analysoinnille ei ole ollut tarvetta.
Kivihaassa prosessi on pitkälle automatisoitu ja muodostuu rinnakkaislaitteista. Tämä tuo prosessiin joustavuutta ja toimintavarmuutta.
– Tietääksemme olemme Pohjoismaiden suurin koronaviruslaboratorio ja Euroopassa viiden suurimman joukossa, sanoo SYNLAB Suomi Oy:n toimitusjohtaja Aarne Aktan tiedotteessa.
Kun näytteet tulevat laboratorioon, ne puretaan yksittäispakkauksistaan näytetelineisiin. Näytetelineet asetetaan korkinpoistaja-automaatille, joka korkin poiston lisäksi aktivoi näytteet laboratoriotietojärjestelmään sekä kirjaa näytteet väliohjelmistoon. Tämä mahdollistaa koko prosessin jäljitetyn seurannan. Käytössä on pipetointirobotteja ja nukleiinihaponeristysautomaatteja.
Kivihaan automaatiolinjasto saatiin käyntiin nopeasti. HUS:n hallitus teki hankintapäätöksen 21. syyskuuta. Ensimmäiset näytteet analysoitiin linjastolla 6. lokakuuta.
Näytteenottoverkostoa on kehitetty
Syksyn aikana HUS:n alueen koronavirusnäytteenotto on siirretty kokonaan HUS Diagnostiikkakeskuksen vastuulle. Samalla näytteenottoverkostoa on kehitetty.
Kuljetusten järjestäminen näytteenottopisteiden ja Kivihaan laboratorion välille on ollut tärkeä osa kokonaisprosessia ja läpimenoaikojen lyhentämistä. HUS julkaisee ajankohtaista tietoa koronavirusnäytteenoton läpimenoajoista verkkosivuillaan.
– Näytemäärät ovat viime päivinä lisääntyneet, mutta kokonaistoimitusajat ovat olleet tavoitteidemme mukaiset eli alle vuorokauden, sanoo tiedotteen mukaan diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen HUS:sta.
Koronavirusnäytteiden analysointi HUSLABin virologian laboratoriosta Meilahdessa jatkuu edelleen. Meilahden laboratoriossa keskitytään pääosin sairaalapotilaiden näytteiden analysointiin.
Minna Pihlava
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.