Hus: Lähes puolella oli vähintään keskivaikeita vammoja

Sähköpotkulautailuun liittyvien onnettomuuksien kustannukset lasketaan miljoonissa.

Adobe/AOP

Husin päivystyspisteisiin tulleista sähköpotkulautailijoista lähes puolella oli vähintään keskivaikeita vammoja. Kulkumuotoon liittyvät vammat ovat lisääntyneet nopeasti.

Tuoreessa tutkimuksessa analysoitiin 446 potilastapausta Haartmanin, Malmin ja Töölön sairaaloista vuodelta 2021. Heistä vain 14 oli käyttänyt kypärää.

Suurin osa onnettomuuksista oli tapahtunut kesäviikonloppuina ja iltaisin tai öisin. Potilaista vajaa puolet oli päihtyneitä, humalatila oli keskimäärin 1,6 promillea.

Loukkaantuneiden keski-ikä oli 26 vuotta, ja heistä 59 prosenttia oli miehiä.

Potilaista 257:llä vammat olivat lieviä, 155:llä keskivaikeita ja 30:lla vaikeita. Kolmella vammat olivat hyvin vaikeita ja yhdellä tilanne oli erittäin vaikea. Sairaalassa 53 potilasta leikattiin – heistä kaksi kahdesti ja yksi neljään kertaan. Potilaista 60 tarvitsi seurantaa vuodeosastolla ja viisi teho-osastolla.

– Puolet vammoista oli hoitoa vaativista murtumista aina henkeä uhkaaviin vammoihin. Loukkaantuneet olivat nuoria, joten jotkut potilaat menettivät useita terveitä vuosia, kertoo väitöskirjatutkija, erikoistuva lääkäri  Henri Vasara Husin tiedotteessa .

Luokittelussa lieviksi vammoiksi katsottiin esimerkiksi aivotärähdykset, nyrjähdykset ja pinnalliset haavat. Keskivaikeina pidettiin lievempiä murtumia ja nivelsidevammoja. Vaikeiksi katsottiin lievemmät aivoverenvuodot, pitkäaikaista kuntoutusta vaativat murtumat ja nivelsidevammat. Hyvin ja erittäin vaikeita olivat vakavat aivoverenvuodot sekä muut henkeä uhkaavat verenvuodot.

Helsingissä vuokrasähköpotkulautoja ei ole saatavilla viikonloppuöisin kello 00–05. Päivisin vuokrapotkulautojen enimmäisnopeus on laskettu 25:stä 20 kilometriin tunnissa ja öisin 15 kilometriin tunnissa.

Tutkimuksessa arvioidut hoitokulut ovat huomattavat: päivystyskäynnit 137 680 euroa, seurantakäynnit ja kuvantaminen yhteensä 200 000 euroa, leikkaukset 234 500 euroa ja osastopäivät 138 600 euroa. Hus on laskuttanut kunnilta näiden potilaiden hoitamisesta yhteensä noin 887 000 euroa. Lisäksi työpoissaolojen kustannuksiksi arvioitiin noin 845 500 euroa. Pelkästään Helsingissä tapahtuneista sähköpotkulautakustannuksista yhteiskunnalle olivat 1 712 400 euroa – ilman yksityisellä sektorilla hoidettujen potilaiden kustannuksia.

Tiedot ovat tutkimuksen esijulkaisusta. Tätä ei ole vielä vertaisarvioitu.

Maria Nummela

Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehden verkkosivuilla.