Hormonikierukan käyttäjillä oli suurentunut riski sairastua molempiin tavallisimmista rintasyöpätyypeistä, lobulaariseen rintasyöpään (havaittujen tapausten suhde odotettuun tapausmäärään 1,33, 95 %:n luottamusväli 1,20–1,46) ja duktaaliseen rintasyöpään (1,20, 1,14–1,25) verrattuna vastaavan ikäiseen taustaväestöön. Näin kertoo Acta Oncologica –lehdessä julkaistu suomalaistutkimus.
Lobulaarisen syövän riski korostui vielä enemmän, jos hormonikierukan ostokertoja oli kaksi tai enemmän (1,73, 1,37–2,15).
Tutkimus selvitti 30–49-vuotiaiden, hormonikierukkaa vuotohäiriöihin vuosina 1994–2007 käyttäneiden naisten rintasyöpäriskiä. Tutkimukseen osallistui 93 843 naista. Hormonikierukan käyttäjillä löytyi seuranta-aikana (1 032 767 naisvuotta) yhteensä 2 015 rintasyöpätapausta.
Lisää tutkimuksia tarvitaan
Tulos ei yllättänyt tutkimuksessa mukana ollutta Hyvinkään sairaalan synnytysten ja naistentautien erikoislääkäriä Tuuli Soinia.
– Löydös tuli esiin ensimmäisen kerran aikaisemmin julkaistussa tutkimuksessamme. Tässä työssä rintasyöpää oli 19 prosenttia enemmän hormonikierukan käyttäjillä kuin taustaväestöllä. Löydös oli tuolloin odottamaton, ja siksi halusimme tutkia asiaa tarkemmin nyt julkaistussa tutkimuksessa.
Molemmat tutkimukset ovat epidemiologisia rekisteritutkimuksia. Siksi tuloksia pitää tulkita ottaen huomioon tutkimusasetelmaan liittyvät rajoitukset.
– Emme tiedä hormonikierukan käyttäjien mahdollisista muista syövälle altistavista riskitekijöistä kuten elämäntavoista ja lähisukulaisten syöpätapauksista tutkimusasetelman vuoksi. Runsaista vuodoista kärsivät naiset saattavat myös edustaa valikoitunutta väestöä, jolla voi olla lähtökohtaisesti erilainen syöpäriski kuin terveillä naisilla.
Soinin mukaan tutkimuksen merkittäviä vahvuuksia kuitenkin ovat laaja aineisto ja luotettavat kansalliset terveysrekisteritiedot, jotka mahdollistavat tämäntyyppisen tutkimuksen.
– Tulos pitää vahvistaa myös muissa laajoilla aineistoilla tehdyissä tutkimuksissa, koska löydöksemme rintasyövän lisääntymisestä hormonikierukkaa vuotohäiriön hoitoon käyttäneillä naisilla on ensimmäinen.
Ei syytä hoitokäytäntöjen muutoksiin
Hormonikierukka on tutkitusti kustannustehokas keino hoitaa vuotohäiriöitä.
– Emme toistaiseksi näe aihetta muuttaa nykyisiä hoitokäytäntöjä pelkästään oman tutkimustuloksemme perusteella, Tuuli Soini linjaa.
Hän tähdentää, että potilaan kanssa on tärkeää keskustella vuotohäiriöön valitun hoitomuodon hyödyistä ja riskeistä sekä arvioida kullekin potilaalle parhaiten soveltuva hoito.
Lue myös:
Rintasyöpä yllätti
Kirjoittanut:
Ulla Toikkanen
toimittaja
Kuva:
Panthermedia
Julkaistu Lääkärilehden verkkosivuilla.