Euroopassa COVID-19-kuolemista 30–85 % on tapahtunut vanhusten ympärivuorokautisessa hoidossa. Hoivakotien asukkaiden kuolleisuus tautiin on 30–40 %. Vieläkin pohditaan, miten laajalti pitää testata henkilökuntaa ja asukkaita, kun hoivakodissa havaitaan COVID-19-tapaus. Brittitutkimus osoittaa, että laaja testaus kannattaa.
Lontoon hoivakoteja pyydettiin epidemian alkuvaiheessa keväällä 2020 raportoimaan COVID-19-tapauksensa. Neljässä kodissa (asukkaita 165, henkilökuntaa 168) suoritettiin kaksi joukkotestauskierrosta (PCR-testi) heti ensimmäisen tapauksen jälkeen, ensimmäinen viimeistään kahden päivän kuluttua ja toinen kahdeksannen päivän kohdalla.
Koronapositiivisia oli ensimmäisellä kierroksella 3–59 % asukkaista (keskiarvo 20 %) ja 3–40 % henkilökunnasta. Kaikissa hoivakodeissa oli vierailusulku, mutta vasta joukkotestauksen jälkeen alkoivat tehostettu siivous ja asukkaiden hoitaminen omiin huoneisiinsa, kun esiintyvyys oli suuri. Toisella testauskierroksella löytyi enää yksi uusi positiivinen asukkaista ja yksi henkilökunnasta.
Vain puolet positiivisen näytteen antaneista oli oireisia. Oireettomat olivat hieman nuorempia kuin oireiset. Yhteensä neljä oireista asukasta lähetettiin sairaalaan. Seitsemän asukasta kuoli ja heistä kuusi oli antanut positiivisen näytteen.
Viruksen genomianalyysi osoitti kolmessa hoivakodissa omanlaistaan muunnosta. Tämä viittaa siihen, että virus oli ehtinyt hiljaisesti levitä jo jonkin aikaa, ennen kuin ensimmäinen tapaus tuli ilmi. Ympärivuorokautisessa hoidossa asukkaat elävät pienissä tiloissa ja ovat paljon tekemisissä toistensa kanssa. Hoivaan kuuluu myös ”kosketuskulttuuri”.
Eräät Europan maat tekivät suuria virheitä epidemian alussa eivätkä pystyneet suojelemaan laitoshoidon vanhuksia. Ruotsi ja Britannia sulkeutuivat liian myöhään. Hollannin laitoshoito on yleensä ollut tunnettu hyvästä laadustaan, mutta epidemian alussa sielläkin rajoitettiin sekä suojavarusteiden käyttöä että testaamista hoivakodeissa. Lisäksi henkilökunnan annettiin olla töissä lievistä flunssaoireista huolimatta. Kaikissa näissä maissa oli runsaasti COVID-19-kuolemia hoivakodeissa.
Britanniassa kuten monissa muissakin maissa on sittemmin otettu rutiiniksi testata koko hoivakoti heti, kun ensimmäinen COVID-19-tapaus havaitaan. Paljon on opittu vuoden takaisesta.
Tang S ym. Mass testing after a single suspected or confirmed case of COVID-19 in London care homes, April-May 2020: implications for policy and practice. Age Ageing 2021;50:649–56.
Kaisu Pitkälä
Uutinen on julkaistu aiemmin Lääkärilehdessä 23/2021.