Hoitopolku hahmottuu pelilaudalla

Perinteisesti potilaan ääni on ­ollut hoidon ja etenkin sairaalan suunnittelussa hiljainen. TAYS:ssa tähän on haettu muutosta.

Perinteisesti potilaan ääni on ­ollut hoidon ja etenkin sairaalan suunnittelussa hiljainen. TAYS:ssa tähän on haettu muutosta yhteistyössä Aalto-yliopiston palvelumuotoilun tutkijoiden kanssa.

Potilaiden ja henkilökunnan kokemuksia ja näkemyksiä on haettu erilaisilla menetelmillä – haastatteluilla, peleillä, yhteisillä keskusteluilla. Henkilökunta ja potilaat ovat osallistuneet projekteihin yhdessä.

Hankkeen pani alulle ortopedi Jussi Elo. Ensimmäiseksi palvelumuotoilun keinoin käytiin käsiksi sarkoomapotilaan hoitopolkuun. Kävi ilmi, että usein potilailta puuttuu kokonaiskuva hoidostaan, niinpä tavoitteeksi otettiin prosessin avaaminen potilaan näkökulmasta.

– Hoitopolku voi olla potilaan mielestä olla vain sarja erillisiä hoitoja, joiden yhteyttä ja tarkoitusta hän ei hahmota. Tässä projektissa hoitopolku ­visualisoitiin pelilaudan muotoon. Näin kuvattuna se on selkeyttänyt prosessin kulkua myös henkilökunnalle, kertoo Aalto-yliopiston palvelumuotoilun tutkija Juha Kronqvist.

Projektin tuloksena sarkoomapotilaille on tehty uusia potilasmateriaaleja, jotka kuvaavat hoitoa paremmin potilaan näkökulmasta. Lisäksi on palkattu sarkoomahoitaja, jonka työpaikka­ilmoituksen potilaat laativat.

Palvelumuotoilun avulla on suunniteltu myös alaraajamurtumapotilaiden ja kroonisesta selkäkivusta kärsivien hoitopolkua.

Henkilökunta ja 
potilaat innoissaan

Menetelmää on käytetty myös uuden sairaalarakennuksen suunnittelussa.

– Osana tätä projektia Aalto-yliopiston isoon studioon rakennettiin pahvisairaala, jossa potilaat, henkilökunta, tutkijat ja arkkitehdit pohtivat ja testasivat yhdessä hyvän sairaalatilan ominaisuuksia, Jussi Elo kertoo.

Sekä potilaat että henkilökunta ovat olleet innoissaan uusista menetelmistä.

– Toki ihan aluksi osalla henkilökunnasta oli ennakkoluuloja, mutta kun ­ihmiset ovat päässeet tutustumaan hankkeeseen käytännössä, vastarinta on karissut, Elo sanoo.

SITRA:n julkishallinnon johtamisen kehittämisohjelman osin rahoittama hanke on nyt lopuillaan. Jatkossa hankkeessa omaksuttuja tietoja ja taitoja käytetään TAYS:ssa omaan kehitys­työhön.

– Toistaiseksi kaikki projektit on tehty tuki- ja liikuntaelinsairauksien vastuualueella. Kiinnostus muilla osastoilla on ollut suurta, ja uskon, että uusi toimintatapa leviää TAYS:ssa lähiaikoina laajemmallekin, Elo sanoo.

Hertta Vierula
toimittaja

Kuva: Imagenary

Julkaistu aiemmin www.laakarilehti.fi.

Lue lisää jutun aiheesta