Uniapnea aiheuttaa päiväaikaista väsymystä ja nukahtelua, jotka ovat vaaraksi liikenteessä, muistuttavat Hengitysliitto ja Liikenneturva. Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien mukaan väsymys vaikuttaa jopa joka kuudennen kuolonkolarin taustalla.
Väsymys vaikuttaa ajokykyyn samalla tavalla kuin alkoholi: ajokyky heikkenee, reagointi hidastuu ja arviointikyky huononee. Kuljettaja tarvitsee enemmän aikaa havaitsemiseen, ratkaisujen tekoon ja toimintaan.
– Jos on päiväsaikaan väsynyt, kärsii aamupäänsärystä tai nukahtelee esimerkiksi television ääressä tai liikennevaloissa, kannattaa hakeutua tutkimuksiin. Mitä aikaisemmin uniapnea todetaan, sitä enemmän pystyy itse vaikuttamaan sen hoitoon, muistuttaa Hengitysliiton järjestöjohtaja Mervi Puolanne.
Potilaan tutkimuksiin kuuluvat yleensä lääkärin suorittama haastattelu, nenänielun tutkimukset sekä unen rekisteröinti. Hoitona on tilanteesta riippuen perussyyn hoito eli laihdutus, alkoholin tai rauhoittavien lääkkeiden käytön vähentäminen, selinmakuun välttäminen nukkuessa ja nenän tukkoisuuden hoito sekä unenaikainen ylipainehengityshoito (CPAP).
CPAP-hoito on tällä hetkellä suositelluin hoitomuoto vaikeaan tai keskivaikeaan uniapneaan (ks Potilaan Lääkärilehden video).
Uniapnea oireita:
➤ äänekäs, katkeileva kuorsaus
➤ suun kuivuminen ja unenaikaiset hengityskatkokset
➤ heräily tukehtumisen tunteeseen
➤ jatkuva päiväaikainen väsymys, joka voi johtaa nukahteluun
➤ aamupäänsärky
➤ kurkun karheus
➤ ärtyisyys
➤ keskittymiskyvyttömyys
➤ keskittymisvaikeudet ja muistamattomuus
➤ mielialahäiriöt, jopa masentuneisuus
➤ tihentynyt yöllinen virtsaamistarve
➤ yöhikoilu
➤ sukupuolivietin aleneminen
➤ unettomuus
Hengitysyhdistykset tempaisevat tänään Uniapneapäivän merkeissä järjestämällä ABC-liikenneasemilla uniapneatapahtumia, joissa kerrotaan uniapneasta ja sen hoidosta sekä väsymyksestä liikenteessä. Tapahtumissa on myös mahdollisuus kuulla käyttäjien kokemuksia CPAP-laitteista sairauden hoidossa.
Katso Potilaan Lääkärilehden video uniapnean hoidosta: Hoitamaton uniapnea lyhentää elinikää
9 kysymystä: Ajokelpoisuuden arviointi
Kuva: Panthermedia