Moni suomalainen matkustaa pois kotoa seuraavien viikkojen aikana. On nimittäin talviloman aika. Potilaan Lääkärilehti keräsi lukuvinkkejä matkustaville.
1. Matkustelussa sattuu ja tapahtuu. Matkailulääkäri Mikko Lehtivirta kertoo, miten tavallisimpia sairauksia voi välttää ja hoitaa matkan aikana. Lue ohjeet artikkelista Matkan yleisimmät sairaudet
2. Jokaisen matkaa suunnittelevan pitäisi pohtia vastauksia seuraaviin kysymyksiin: Kuka olen? Minne menen? Mitä aion tehdä matkalla? Milloin menen? Lue artikkelista Matkailijan lääkelaukku, miksi kysymykset ovat niin tärkeitä.
3. Tiesitkö, että riski lääkkeille vastustuskykyisen suolistobakteerin saamiseen kasvaa huomattavasti, jos matkailija sairastuu ripuliin? Riski on erityisen suuri silloin, kun matkailija hoitaa ripulia antibiooteilla. Lue lisää: Superbakteeri on ikävä tuliainen.
4. Muistathan, että matkustajan on todistettava oikeus lääkkeisiinsä ja reseptilääkkeitä koskevat säännökset vaihtelevat eri maissa. Vastuu säännösten selvittämisestä on matkustajalla itsellään. Ainakin lääkeresepti ja alkuperäispakkaus tarvitaan aina ulkomaille matkustettaessa.
5. Oletko hankkinut matkavakuutuksen? Ohessa kerrotaan, mitä potilaan tulisi tietää matkavakuutuksesta.
6. Tiesitkö, että Kela myöntää tietyin edellytyksin Eurooppalaisen sairaanhoitokortin (European Health Insurance Card, EHIC). Kortilla saa sairaanhoitoa, jos sairastuu äkillisesti tai joutuu tapaturmaan. Tämän lisäksi kortti kattaa myös pitkäaikaissairauksien vaatimat kontrollit sekä raskauteen ja synnytykseen liittyvät hoidot. Lue lisää artikkelista: Kelan sairaanhoitokortti toimii ulkomailla.
7. Muistathan myös, että asiakkaalla on oikeus peruuttaa matka ylivoimaisen esteen, esimerkiksi terveyssyyn perusteella. Este on kuitenkin osoitettava luotettavalla selvityksellä, kuten lääkärintodistuksella. Lue lisää: Lääkärintodistus on arvopaperi matkansa peruvalle.
Tiesitkö muuten, että saamme kiittää hiihtolomasta kouvolalaista voimistelunopettajaa Santeri Hirvosta. Valtion liikuntahallintoa tutkineen Erkki Vasaran mukaan Hirvonen kirjoitti vuonna 1926 Kasvatus ja koulu -lehteen, että koululaisten pitäisi saada vastapainoa lukuaineiden parissa puurtamiselle. Hirvosen mukaan keväisillä hangilla hiihtäessä lapset saisivat raitista ilmaa ja kestävyyttä lukuvuoden loppukuukausien ponnistuksiin. Idea painui unholaan kunnes asia otettiin uuteen käsittelyyn 1930-luvun alussa. Kouluhallituksen siunauksella ensimmäinen hiihtoloma toteutettiin oppikouluissa keväällä 1933 ja kansakouluissa vuotta myöhemmin.
Mukavaa hiihtolomaa kaikille.
Lähde:
Liikuntatieteellinen seura
Kirjoittanut:
Johanna Nykopp
toimittaja
Kuva:
Panthermedia