Kun hampaan reikiintyminen on edennyt tarpeeksi pitkälle, joskus hammasydin eli pulpa tulehtuu. Syvästä reiästä eli kariespesäkkeestä bakteerit siirtyvät normaalisti steriiliin hammasytimeen ja tulehduttavat sen.
Pulpan tulehdus voi johtua karieksen lisäksi myös hampaan suuren lohkeaman, hampaaseen kohdistuneen iskun tai voimakkaan purentarasituksen myötä.
Hoitamaton hampaan ytimen tulehdus voi levitä juuren kärkeen ja sen ympäristöön ja jopa leukaluuhun.
Hammasytimen tulehdus voi aiheuttaa hampaalle myös kuolion. Hammasydin voi mennä kuolioon myös voimakkaan ylimääräisen rasituksen johdosta, ydinkudoksen paljastuttua hampaan lohjetessa tai hampaaseen kohdistuneen voimakkaan iskun myötä.
Hammasytimen tulehduksen alussa hampaassa tuntuu yleensä sykkivää kipua, jota kylmä pahentaa.
Kun tulehdus pahentuu, särky voimistuu ja säteilee. Kuuma pahentaa yleensä oireita.
Lisäksi saattaa olla muita yleisoireita, kuten kuumetta.
Näin juurihoito tehdään
Juurihoidon aluksi hammas tutkitaan, röntgenkuvataan ja tarvittaessa puudutetaan.
Kun puudutus on vaikuttanut, hampaan kruunuosaan porataan avaus, josta hammaslääkäri pääsee käsiksi ydinonteloon ja juurikanaviin.
Hampaan ympärille asetetaan suojus, joka suojaa hammasta syljeltä ja estää lääkeaineiden joutumista suuonteloon.
Juurikanavat puhdistetaan tulehtuneesta kudoksesta erityisillä instrumenteillä ja huuhdellaan bakteereja eliminoivilla huuhteluaineilla.
Puhdistetut juurikanavat täytetään useimmissa tapauksissa bakteereita tuhoavalla lääkeaineella, jonka annetaan olla väliaikaisen paikan alla 1-3 viikkoa.
Useasti juurihoito vaatii useamman hoitokäynnin.
Viimeisellä hoitokerralla juurikanavaontelo täytetään juuritäytemateriaalilla. Usein juurikanavaan asennetaan lasikuituinasta, jotta paikka pysyy paremmin paikallaan.
Lopuksi hammas paikataan tai kruunutetaan.